Actievoerders schelden boswachters de huid vol na afschieten edelhert

De Nederlandse openbare omroep NOS heeft beelden van het incident op zijn website gezet.
NOS De Nederlandse openbare omroep NOS heeft beelden van het incident op zijn website gezet.
De Nederlandse politie heeft zaterdag drie mensen beboet bij het natuurgebied de Oostvaardersplassen (provincie Flevoland). De boetes werden uitgeschreven nadat de emoties hoog opliepen toen een verzwakt edelhert voor de ogen van actievoerders achter het hek werd doodgeschoten. Het leidde tot scheldtirades naar de betrokken boswachters.

De beheerders hadden de toeschouwers gewaarschuwd dat het hert dat 's ochtends nog stond, maar 's middags verzwakt op de grond lag en niet meer opstond zou worden afgeschoten, aldus een woordvoerster van overheidsinstantie Staatsbosbeheer.  

Vele mensen uitten vorige maand hun zorgen over ondervoede en uitgemergelde dieren in het 5.600 hectare omvattende domein. Op Facebook planden actievoerders een bijvoer-actie. Ook vanochtend probeerden ze dieren te voederen. Enkele actievoerders gingen na de bijeenkomst weg, anderen bleven.

Toen de boswachters besloten het dier af te schieten in het bijzijn van de actievoerders, liepen de emoties hoog op. Na het fatale schot barstte een stortvloed aan scheldkanonnades los. Twee actievoerders klommen op dat moment over het hek en liepen richting de voertuigen van de boswachters om verhaal te halen.

Het neergeschoten dier was volgens Staatsbosbeheer dood na een schot, maar volgens actievoerders bewoog het nog en waren er drie schoten nodig om het hert uit zijn lijden te verlossen. De openbare omroep NOS heeft videobeelden daarvan op hun website gezet. 

Boswachter bedreigd

De boetes zijn uitgedeeld wegens baldadigheid, voor over het hek klimmen in het natuurgebied en aan iemand die zich niet kon legitimeren, aldus de politie. Zaterdag werd er tegen de auto van een boswachter geschopt, eerder werd een boswachter bedreigd. "Zo heftig als nu hebben we het nog nooit meegemaakt", aldus de woordvoerster.

Maächa Vrolijk van de actiegroep KALF noemt het afschieten van het hert een provocatie en zei dat dit niet volgens de regels gebeurde. "Het is niet toegestaan om een hert af te schieten in aanwezigheid van omstanders. Bovendien had er een dierenarts bij moeten zijn", zei Vrolijk. "Dit kan echt niet. Daarom gaan we kijken of we dit juridisch kunnen aanvechten." Vrolijk was zelf geen getuige van het afschieten van het hert. Nadat dit was gebeurd, werd ze gelijk door andere actievoerders op de hoogte gesteld.

Een actievoerder wordt gearresteerd bij de Oostvaardersplassen.
Videostill Een actievoerder wordt gearresteerd bij de Oostvaardersplassen.19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Pieter De Ruyter

  In Vlaanderen kunnen we enkel dromen van een natuurgebied als de Oostvaardersplassen.Schauvlieghe zou het laten volbouwen met villa's voor de rijken.Aangezien er echter geen grote predatoren rondlopen in dit volledig afgesloten gebied ontstaat er bijna ieder jaar hongersnood onder de dieren en sterven er in strenge winters tot 50% van de herten,runderen en paarden af.ik ben dan ook een voorstander om het aantal dieren te beperken door afschot of het hekken weg te halen.

 • Jos Vaneerdewegh

  Mensen ge moet nu ook niet beginnen overdrijven Een ziek dier uit zijn lijden verlossen Is geen dieren mishandeling. Dat is blijk van dieren wel zijn;

 • Jan Dekoninck

  Doe zoals iedereen in dit land moet doen. Koop een stuk grond en dat kan je dan naar eigen oordeel beheren. Hoe meer je koopt hoe dichter je bij je doel komt. Aan de kant staan schreeuwen is al te gemakkelijk.....

 • Filip DeCock

  ik vind dit niet consequent, als ge niet bijvoedert om de natuur zijn natuurlijk verloop te laten gaan laat je dit hert ook prooi of aas zijn voor diegene die daar op verlekkerd zijn in de natuur

 • Gunther Sallis

  Wat voorafging. Actievoerders betoogden tegen het uithongeringsbeleid. Het vervolg leest u hierboven.