Acht vogelsoorten, waaronder de felblauwe papegaai uit 'Rio', uitgestorven in het wild

De spix ara, de cyanopsitta spixii, komt enkel nog voor in gevangenschap.
Screenshot Pairi Daiza /RV De spix ara, de cyanopsitta spixii, komt enkel nog voor in gevangenschap.
Acht vogelsoorten zijn vrijwel zeker het laatste decennium uitgestorven in het wild. Dat blijkt uit een studie van de Birdlife International. Ook de Braziliaanse spix ara die de show stal in animatiefilm 'Rio' (2011) is van de aardbol verdwenen. Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat maar liefst één op acht vogelsoorten het gevaar loopt om uit te sterven, wat neerkomt op bijna 1.500 soorten wereldwijd. 

Sinds het jaar 1500 ongeveer 161 vogelsoorten in het wild van de aarde verdwenen. Oorzaken zijn de komst van uitheemse soorten, jacht en ontbossing. Vijf van de acht recent verdwenen soorten leefden in Zuid-Amerika. Daaronder is de blauwe papegaai uit 'Rio', de spix ara, die alleen in Brazilië voorkwam en voor het laatst in het wild in 2000 werd gezien. Er leven nog wel enkele exemplaren in gevangenschap, waaronder in Pairi Daiza. De dierentuin engageerde zich in juni nog om mee te helpen aan de bescherming van de vogel, onder andere door vier jonge ara's onder de vleugel te nemen.

Voor andere soorten, zoals de po'ouli, een vinkachtige, en de Novaes' bladspeurder, een zangvogel, is die hoop er niet meer. Zij zijn definitief van de aardbol verdwenen, aldus het onderzoek.

Dodo

Maar liefst 40 procent van de vogelsoorten wereldwijd kampt met een teruglopende populatie. Eén op acht soorten, oftewel 13 procent, is dan weer bedreigd met uitsterven.

"Mensen denken bij uitsterven vooral aan de dodo, maar onze analyse laat zien dat het proces zich voortzet en versnelt. Historisch gezien ging het bij 90 procent van de uitstervende vogelsoorten om kleine populaties op afgelegen eilanden. Onze bevindingen tonen aan dat er een groeiende golf van uitsterven over het continent trekt, gedreven door habitatverlies door niet-duurzame landbouw, drainage en ontbossing," aldus Stuart Butchart, hoofdonderzoeker bij BirdLife International. 
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jos Goris

  Bij de mens gebeurt dat ook!

 • Philippe Schotte

  Niets staat in de weg voor geldgewin, geen probleem echter , namaak dieren in plastiek zijn spotgoedkoop en we kunnen ze overal in de bomen hangen .... mooi toch !

 • ringo van der pulst

  Er zijn wel nog spix aras in het wild,een paar koppeltjes maar.Pairi daiza heeft er deze zomer in een nieuw verblijf gehuisvest in de hoop ze via een kweekprogramma wereldwijd te kunnen beschermen van uitsterven.

 • Sobek Wessels

  Wij zijn Parasitoïden dat zijn parasieten die hun gastheer doden , we vernielende ganse planeet enkel uit hebzucht !

 • werner Van der Kelen

  Er zijn veel te veel mensen op deze aarde, dat is de grootste oorzaak dat de diversiteit afneemt