Acht neushoorns in Kenia overleven verhuis naar ander park niet

Een zwarte neushoorn in Kenia.
thinkstock Een zwarte neushoorn in Kenia.
Acht zwarte neushoorns, een soort die met uitsterven bedreigd is, zijn gestorven nadat ze naar een ander natuurreservaat in het zuiden van Kenia waren overgebracht, zo heeft de Keniaanse regering vandaag meegedeeld.

De minister van Toerisme en Fauna, Najib Balala, heeft de Keniaanse overheidsdienst voor wilde dieren KWS (Kenya Wildlife Service) gelast "het transport van de zwarte neushoorns meteen op te schorten, na de dood van acht" dieren, zo klinkt het in de mededeling. KWS weigerde commentaar te geven over de sterfgevallen. 

Risico's

De acht dieren maakten deel uit van een een groep van veertien zwarte neushoorns die in juni van de nationale parken van Nairobi en Nakuru naar het park van Tsavo-Est verhuisd werden. De verhuis van bedreigde diersoorten, die voor het transport verdoofd worden, houdt risico's in, maar het gebeurt zelden dat dieren sterven tijdens dit soort van operaties. Tussen 2005 en 2017 werden 149 neushoorns op deze manier verhuisd in Kenia en volgens het ministerie van Toerisme stierven er slechts acht. 

Zoutvergiftiging

Het eerste onderzoek geeft aan dat de acht zwarte neushoorns mogelijk stierven aan een "zoutvergiftiging", nadat ze in hun nieuwe habitat ander water hadden gedronken dan het water waaraan ze gewoon waren, aldus het ministerie.
Volgens de organisatie Save the Rhinos blijven er minder dan 5.500 zwarte neushoorns over in de wereld, die allemaal in Afrika leven. De natuurbehoudsorganisatie WWF schat dat Kenia er 750 heeft.
6 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • ingrid mertens

  Inderdaad Marcel V Waar is het MENSDOM weer mee bezig, Als je deze vreselijke toestanden weer moet zien en horen!! Waar zijn de dierenrechtenorganisaties?? Di

 • Marcel Vanalderweireldt

  Komaan zeg, is men bezig met de Big Five uit te roeien. Deze neushoorns, dan in Botswana gaan ze de olifantenjacht opnieuw toelaten, snotneuzen schieten leeuwen af als trofee. Waar zijn we mee bezig ???

 • Geert Vaelen

  Als ze weten dat er risico's aan hangen en dat het om een bedreigde diersoort gaat, laat ze dan in hun eigen gebied verder leven. Waarom moeten die ineens verhuizen? Omdat het ene park omgebouwd wordt naar een pretpark of zo? Zoals onlangs dan ganse Masaii stammen moesten verhuizen omdat er toeristische plekken gebouwd werden. Bouw die dan ergens anders, Afrika is groot genoeg.

 • Donald Borremans

  Veel dieren zijn heel stressgevoelig, vooral bij verhuis !

 • Cyriel Van den Eede

  En dat is niet in Planckendael .. .