Aantal meeuwen inperken met trilplaat?

PHOTO_NEWS
Momenteel wordt de mogelijkheid bekeken om de meeuwenpopulatie in te perken met een trilplaat. Volgens de Oost-Vlaamse bedenker Stefaan Bingé kan zijn uitvinding de overlast in havengebieden of kuststeden drastisch verminderen. De stad Oostende, die het concept al zag, schiet de zogenaamde 'Vicu Plate' niet af.

Een van de maatregelen om de meeuwenpopulatie onder controle te houden is het doorprikken of schudden van eieren. Dat gebeurt doorgaans door de brandweer, maar Bingé denkt dat het gemakkelijker en efficiënter kan. Hij ontwikkelde een trilplaat, de 'Vicu Plate', die begint te trillen als meeuwen, maar ook duiven of kauwen, het broednest verlaten. Op die manier worden de eieren geschud nog voor er sprake is van leven.

Duiven
"Ik ontwikkelde het idee in 2007 en gebruik het zelf om mijn duivenpopulatie binnen de perken te houden", aldus Bingé. Het verwondert hem dat niemand zijn idee oppikt. "Het moet uiteraard onderzocht worden, maar het zou goed zijn als een kust- of havengebied initiatief neemt."

Volgens Bingé heeft de plaat nog tal van voordelen. "Het is milieuvriendelijk want het kan werken met een zonnepaneeltje, is overal inzetbaar, bijvoorbeeld op historische gebouwen of bruggen, en het nest en de bijhorende afval kan herbruikt worden als meststof", aldus Bingé die eraan toevoegt dat de lage kostprijs geen drempel kan zijn.

"Goed voorstel"
Bingé schreef al enkele keren de stad Oostende aan omdat de kuststad in het verleden al tal van maatregelen nam. "Dat klopt", aldus schepen Martine Lesaffre (Open VLD). "Het is een goed voorstel. Ons probleem is het opkuiswerk. Bovendien is onlangs bewezen dat het overspannen van daken met netten ook heel efficiënt is. Maar het is zeker het bekijken waard."

Bingé denkt dat je met netten het probleem verlegt en niet aanpakt.