Aangespoelde bruinvis in Nederland blijkt doodgestoken te zijn

De bruinvis in kwestie
SOS Dolfijn De bruinvis in kwestie
Een bruinvis die begin januari aanspoelde op het strand van het Nederlandse Wijk aan Zee (Noord-Holland) is doodgestoken. Dat is de conclusie na onderzoek door de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit van Utrecht, meldt de organisatie SOS Dolfijn vandaag.

Het ging om een volwassen mannetje van ruim anderhalve meter en 40 kilogram zwaar. Afgezien van gebruikelijke bijtwonden afkomstig van grijze zeehonden, had het dier meerdere kleinere, scherpe wonden tot diep in de borstholte. Onder andere het hart was ernstig beschadigd. Het onderzoek wees uit dat het ging om steekwonden, toegebracht terwijl het dier nog in leven was. 

De onderzoekers concluderen dat de bruinvis ernstig ziek is aangespoeld en dat een omstander het dier met een mes uit zijn lijden heeft willen verlossen. “Hoewel moet worden uitgegaan van een goede intentie van deze persoon is dit geen goede gang van zaken", aldus SOS Dolfijn, dat zegt dat in zo'n geval professionele hulp moet worden ingeschakeld. Contact met het dier kan ook gevaarlijk zijn, omdat infecties opgelopen kunnen worden door overdraagbare bacteriën.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • johan vermeire

    Zou het het dier niet eerder bijvangst is geweest zijn? En behandelt zoals de Franse vissers doen met Dolfijnen? Het zou mij niet verwonderen.