500 dode platvissen op strand in Nederland

Ecomare liet weten dat de vissen waarschijnlijk zijn gedumpt in verband met het quotum voor de visserij.
Erik Goemans Ecomare liet weten dat de vissen waarschijnlijk zijn gedumpt in verband met het quotum voor de visserij.
Het strand van het Nederlandse 's-Gravenzande lag deze middag ineens bezaaid met dode platvissen. Zo'n 500 exemplaren spoelden er aan. Dat kwam niet doordat massa's vissen tegelijkertijd het loodje legden. Het gaat, zo wordt vermoed, om een lading gedumpte vissen.

Erik Goemans, inspecteur Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming, kreeg een melding over de aangespoelde vissen. Daarop nam hij contact op met Ecomare, het natuurmuseum over de Wadden en de Noordzee. Dat liet weten dat de vissen waarschijnlijk zijn gedumpt in verband met het quotum voor de visserij. 

Quotum

Vissers mogen een maximaal aantal vissen uit zee halen. Houden ze zich niet aan de limiet, dan kunnen vissers problemen krijgen met de inspectie. Om dat te voorkomen, worden overschotten in zee gegooid.

Op Twitter meldt Goemans dat het probleem zich vanzelf oplost "door de meeuwen en het op­komend tij". Goemans liet aan de media weten dat het de eerste keer was dat hij de dumpingpraktijken in beeld zag. "Toch gebeurt het vaker, vooral schelpdieren en platvissen zijn het slachtoffer.''

De meeuwen hebben zich al op de dode vissen gestort.
Erik Goemans De meeuwen hebben zich al op de dode vissen gestort.