450 dolfijnen afgeslacht op Faroereilanden

Een 'grindadrap' of kortweg 'grind'. Dit beeld werd verspreid door de toeristische dienst van de Faroereilanden.
travelfaroe.com Een 'grindadrap' of kortweg 'grind'. Dit beeld werd verspreid door de toeristische dienst van de Faroereilanden.
Sinds het begin van het 'grindadrap'-seizoen op de Faroereilanden, waarbij de kleine walvissoort griend op gruwelijke eeuwenoude wijze worden gedood, zijn al 656 grienden gedood. Gisteren werden naar schatting 450 dolfijnen het slachtoffer van de bloederige 'traditie' die dierenrechtenorganisaties zoals Sea Shepherd al jarenlang aanklagen.

De regering van de Faroereilanden, een dunbevolkte eilandengroep tussen Schotland en IJsland die onder de Deense kroon valt maar ruime autonomie bezit, oordeelt dat de traditionele slachtmethode "menselijk" is en "een integraal onderdeel van onze cultuur".

Vikingentraditie
De jacht, een jaarlijks terugkerende 'overgangsrite' waarmee mannen hun kracht tonen, gebeurt nog steeds zoals de Vikingen het meer dan 1.200 jaar geleden deden: van zodra een school grienden wordt opgemerkt, rennen de mannen naar hun boten en gaan ze in een halve cirkel tussen de school en de open zee varen om de grienden met angstaanjagende geluiden naar een baai of inham te drijven.

Slachtpartijen
Eens de dieren in laag water belanden, krijgen ze haken in hun blaasgaten en worden ze in hun nek gesneden met traditionele messen van ongeveer 17 cm lang. Pas wanneer de slagaders en de ruggengraat doorgesneden zijn, verliezen de dieren het bewustzijn en sterven ze door bloedverlies. Dat tafereel kan uren duren, de dieren spartelen in het bloed van hun schoolgenoten en proberen wanhopig de haken en messen te ontwijken. Ze zijn kansloos.

Het vlees van de dieren is niet voor consumptie geschikt omdat het vol zware metalen en kankerverwekkende pcb's zit. Toch blijven de bewoners van de Faroereilanden het vlees eten.

In de jaren '70 van de vorige eeuw verklaarde het voedselagentschap van de Faroer dat de lever en nieren van de dieren te veel lood bevatten om ze nog veilig te kunnen consumeren. In 1998 vaardigde hetzelfde agentschap nieuwe aanbevelingen uit: naast lood en andere zware metalen bleken de grienden ook het insecticide DDT en tal van kankerverwekkende PCB's te bevatten en sindsdien bleek geen enkel onderdeel van de griend nog geschikt voor menselijke consumptie.

Hersenschade, leerachterstand en Parkinson
Volwassenen werd toen al afgeraden meer dan tweemaal per maand griend te eten, vrouwen en meisjes "mogen geen griendvet eten tot ze al hun kinderen hebben gekregen". In 2008 verklaarde het agentschap dat het voor niemand nog veilig was griend te eten. Dat besluit was gebaseerd op onderzoeken die de consumptie van griend linken aan hersenschade en leerachterstand bij kinderen op de Faroer en een stijgend aantal gevallen van Parkinson.

Sea Shepherd
Sea Shepherd, de radicale vereniging voor het behoud van zeedieren, voerde in 2011 campagne tegen de 'grinds'. Vier maanden lang patrouilleerden ze voor de kusten van de Faroer. Tijdens die 'Operation Ferociuos Isles', waarvoor HLN.BE mee aan boord van de Sea Shepherd-vloot ging, greep geen enkele 'grindadrap' plaats.

Tussen januari en september van vorig jaar waren er volgens de regering van de Faroer, die via lokale sheriffs de 'grinds' reguleert, vijf drijfjachten waarbij in totaal 406 grinden gedood werden.

Jachtvergunning
De visserijminister van de Faroer, Jacob Vestergaard, heeft voor de zomer een wetsvoorstel ingediend waardoor deelnemers aan de grindadrap een opleiding in slachttechnieken moeten volgen teneinde een vereiste vergunning te bekomen. Die zou vanaf mei 2015 verplicht worden.

Gevreesd wordt dat de nieuwe wet een politiek manoeuvre is om het internationale verzet tegen de slachtingen in te dijken.