36 dode olifanten gevonden in Botswana, dieren mogelijk vergiftigd

Een olifant. Archiefbeeld.
iStock Een olifant. Archiefbeeld.
In het noorden van het Botswana zijn in totaal 36 dode olifanten gevonden. Ze zijn door nog onbekende oorzaak om het leven gekomen. Het vermoeden bestaat dat de dieren zijn vergiftigd.

Tot en met zaterdag werden 22 karkassen gevonden, zondag kwamen daar nog eens 14 bij. Dat meldt Botswana Safari News. Eerder sprak het ministerie van Milieu in Botswana het vermoeden uit dat de olifanten met antrax zouden zijn vergiftigd. Maar dierenartsen hebben dat inmiddels uitgesloten en onderzoeken wat de mogelijke doodsoorzaak is.

De huidige president van Botswana, Mokgweetsi Masisi, schortte het jachtverbod op olifanten vorig jaar op. Hij vindt dat de dieren schade veroorzaken aan de oogst. Zijn voorganger Ian Khama introduceerde het verbod juist, in 2014.

Het land in het zuiden van Afrika heeft de grootste olifantenpopulatie ter wereld. Momenteel leven er meer dan 130.000 olifanten in Botswana, ongeveer één per achttien inwoners. De plaatselijke bevolking is opgeroepen het vlees van de olifanten niet op te eten aangezien de dieren vermoedelijk vergiftigd zijn.