20.000 kuikens vergast op luchthaven Zaventem: "Geen verschil tussen pakjes van Amazon en dieren"

Op vraag van de dienst Dierenwelzijn van de Vlaamse overheid heeft een brandweerman zondagavond 20.000 kuikens vergast op het tarmac van Brussels Airport.
RV Op vraag van de dienst Dierenwelzijn van de Vlaamse overheid heeft een brandweerman zondagavond 20.000 kuikens vergast op het tarmac van Brussels Airport.
Op vraag van de dienst Dierenwelzijn van de Vlaamse overheid heeft een brandweerman zondagavond 20.000 kuikens vergast op het tarmac van Brussels Airport. Twee ­pogingen om de diertjes naar Kinshasa over te vliegen, mislukten en de exporteur wilde de container niet terugnemen. Dat melden de kranten van Mediahuis vandaag. 

De container met de kuikens stond ingeschreven voor een vlucht op zaterdag 5 mei, maar om technische redenen ging die niet door. Een dag later werd opnieuw geprobeerd om de container over te laten vliegen, maar ook dat liep fout. En dus bleef de container op het tarmac staan, in de brandende zon.

Dierenleed

"Zondagavond bleek een aantal kuikens al overleden, waarop we de exporteur voorstelden om de container terug te nemen, maar die weigerde. We hebben een dierenarts ter plekke gestuurd en die besliste om de dieren te laten afmaken, opdat het dierenleed zou stoppen", zegt Brigitte Borgmans, woordvoerster van Dierenwelzijn, in Het Nieuwsblad.

Het brandweerkorps van de luchthaven weigerde echter om de dieren te doden. Uiteindelijk werd de brandweerzone Vlaams-Brabant West opgevorderd. Dierenwelzijn heeft nu een proces-verbaal laten opstellen tegen de exporteur voor het veroorzaakte dierenleed en inbreuken op de wet van het dierenwelzijn.

Dat kan zomaar... in het land waar minister Weyts koning van de dieren is

Bart Caron (Groen)

"Waanzin"

De gang van zaken botst op kritiek en verontwaardiging. "Het is ver gekomen dat de meest diervriendelijke oplossing bij te transporteren dieren, het doden is. Er is geen verschil tussen pakjes van Amazon en dieren", reageert Vlaams parlementslid Hermes Sanctorum (onafhankelijke). 

Groen-parlementslid Bart Caron spreekt van "Absurdistan". "Om technische redenen ging de vlucht niet door. Dan maar 20.000 levende kuikens vergast op het tarmac. Nadat er al vele dood waren, verhit in een container, achtergelaten door de exporteur. Dat kan zomaar... in het land waar minister Weyts koning van de dieren is", hekelt Caron in een bericht op Facebook. "Kuikens naar de andere kant van de wereld vliegen is effenaf waanzin", zegt hij nog. "Hoe dan ook moet de onverantwoordelijke exporteur aangepakt worden, en wellicht ook de luchthaven zelf. Die moet toch voorzorgen nemen als er dieren worden vervoerd (...). Levende dieren zijn geen schoenen, of koekjes of schoonmaakproducten. Daar ga je anders mee om."

Hoe dan ook moet de onverantwoordelijke exporteur aangepakt worden, en wellicht ook de luchthaven zelf

Bart Caron (Groen)

"Noodzakelijke beslissing"

N-VA-parlementslid Jelle Engelbosch heeft het dan weer over een "noodzakelijke beslissing om het dierenleed te stoppen". Maar ook hij heeft grote vragen bij dergelijke transporten. "Fundamenteler moeten we ons wel de vraag stellen over de export van levende wezens die als economische 'producten' de wereld rondgestuurd worden. Minister Weyts gaat alvast onderhandelen op Europees niveau voor de verstrenging van de regelgeving. Maar met een mondiale markt blijft dat moeilijk om vanuit Vlaanderen te sturen", aldus Engelbosch. 
73 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • PIETER ROGIERS

  Met die 20.000 kuikens kon men in Kinshasa heel veel hongerige kindermondjes gevoed hebben ...

 • ingrid mertens

  Wie geen respect heeft voor dieren, Heeft dit meestal ook niet voor mensen!

 • Jos Plessers

  Je zal maar een dier wezen tegenwoordig....eeuwige schande hoe sommigen omspringen met dieren

 • Leopold Vanhoof

  Als er iemand moet vervolgd worden is het volgens mij diegene die het vervoer regelt. Hij moet op onvoorziene situaties gepast kunnen reageren en zo niet het transport weigeren. Maar dan doet de concurrent het wel.

 • ingrid mertens

  Respectloos!!