101 orka’s en beloega’s opgesloten in Russische “walvisgevangenis”

Getty Images/iStockphoto
In Rusland is een onderzoek ingesteld naar een faciliteit waar 11 orka’s en 90 beloega’s mogelijk illegaal worden vastgehouden. De “walvisgevangenis” bevindt zich nabij de havenstad Nachodka aan de Russische oostkust.

Activisten beweren dat de walvissen verkocht worden aan Chinese aquaria en themaparken, die bedragen tot vijf miljoen euro per orka neertellen. Momenteel telt China al 60 waterpretparken en er zijn er nog minstens twaalf in aanbouw. 

Export

Nochtans mogen de dieren enkel gevangen worden voor wetenschappelijke en educatieve doeleinden en loopt er al sinds 1982 een wereldwijd moratorium op de walvisvangst.

Volgens de krant Novaya Gazeta zitten sommige dieren al sinds juli opgesloten. Uit een onderzoek van de krant blijkt dat de vier bedrijven die de kooien en tanks huren tussen 2013 en 2016 dertien orka’s naar China exporteerden. 
De bedrijven zouden naar verluidt de toestemming gekregen hebben om dit jaar 13 orka’s te vangen. Maar de openbare aanklager van Vladivostok onderzoekt nu of deze dieren werkelijk gevangen werden voor wetenschappelijke of educatieve doeleinden. Bovendien zouden de bedrijven de walvissen ook “verhuurd” hebben om zo het verbod op de verkoop te omzeilen.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Beelden

Maandag publiceerden lokale media een video waarin te zien is hoe een kraan een walvis in een tank plaatst (in de video vanaf 01:45). Waarnaar de walvis precies wordt overgebracht is onbekend.

De faciliteit is afgesloten en afgeschermd. Toen dierenrechtenactiviste Nina Zyryanova er zaterdag foto’s van maakte, werd ze betrapt door bewakingsagenten. Die namen haar camera af en haalden de geheugenkaart eruit. De vrouw diende een klacht in bij de politie.

Het vangstquotum ligt nu op dertien dieren per jaar, maar niemand houdt er rekening mee dat er minstens één orka sterft per exemplaar dat er gevangen wordt.

Oganes Targulyan, Greenpeace Rusland

Populatie in gevaar

“Als ze aan dit tempo gevangen worden, riskeren we onze hele orkapopulatie te verkiezen”, zegt Oganes Targulyan, onderzoekscoördinator bij Greenpeace Rusland. “Het vangstquotum ligt nu op dertien dieren per jaar, maar niemand houdt er rekening mee dat er minstens één orka sterft per exemplaar dat er gevangen wordt.”

Bovendien zijn de kooien van Nakhodka zo klein dat er enkel erg jonge walvissen in zulke grote aantallen gehouden kunnen worden, zeggen experts. Nochtans is de vangst van walviskalfjes categoriek verboden. 

“Foltering”

Orka’s, de grootste dolfijnsoort ter wereld, zijn buitengewoon intelligente dieren die leven in familieverband en communiceren met een hele reeks geluiden. Volgens Greenpeace is het houden van orka’s in afsluitingen zoals deze walvisgevangenis pure foltering.

In de nabijgelegen Russische regio Kamtsjatka werden orka’s dit jaar uitgeroepen tot bedreigde diersoort. Dit zou de populatie verder moeten beschermen tegen de vangst.
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • marc COENEN

  Vergeet Japan niet vermoord honderden walvissen in de naam van wetenschap ....En wat doet de rest van de wereld veel blabla en voor de rest niks..nada.. en dat zal hier niet anders zijn...

 • Soraja Salluyts

  Dierenbeulen ziekelijk gewoonweg

 • henri levich

  De handelswaarde blijkt behoorlijk hoger dan ivoor. Wanneer gaat men mensjes vangen om tentoon te stellen ergens op een planeet als zij die het proces van zelfvernietiging beheersen.

 • rik lagrou

  Maar met de zee leegvissen dat geen probleem Dat stoort me aan die gasten De schade van pulskor vissen Men spreekt enkel over economie Winsten voor enkelen!!

 • Filiep Lapeire

  Alweer voor het geld, de mens en zijn egoïsme helpt de wereld om zeep in een onhoudbaar tempo!