10 miljoen kippen onverdoofd geslacht

Getty Images
Elk jaar worden in ons land ­minstens 10 miljoen kippen slecht of onverdoofd geslacht. Dat blijkt uit onderzoek van uw krant. Er zijn problemen met de elektrische verdoving. De slachthuizen en de overheid zijn op de hoogte, maar reageren niet uit economische ­over­wegingen. 

Na de discussies over onverdoofd ­ritueel slachten en de wantoestanden in het varkensslachthuis in Tielt, duikt er nog een probleem op met de slachthuizen. Al jaren blijken de pluimveeslachthuizen gebruik te maken van elektrische verdoving, een methode die onvoldoende ­garantie geeft dat de kip bewusteloos is als ze gekeeld wordt.

Het gaat om verdoving in een elektrisch waterbad. Twintig slachthuizen gebruiken de omstreden methode dagelijks. ­Wetenschappelijke studies stellen dat zeker 5% van de kippen via een waterbad niet goed verdoofd wordt, wat in België neerkomt op een jaarlijks totaal van meer dan 10 miljoen kippen.

Europa heeft nochtans ­normen opgelegd, maar de Belgische slachthuizen mogen die normen van onze overheid met de voeten treden uit economische overwegingen. "Als we Europa volgen, dan ontstaat er te veel schade aan het vlees", stelt de sector. Bovendien vinden de slachthuizen dat ze zwaar onder druk worden gezet door de warenhuizen om aan een lage prijs te ­werken. Daardoor weigeren velen voorlopig over te stappen op diervriendelijkere alternatieven.

Gaia reageert verontwaardigd. "Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts moet optreden." Weyts, die al enkele jaren op de hoogte is van het probleem, wacht op de resultaten van een studie om tot actie over te gaan.

Welke diervriendelijke methode bestaat er al om kippen eerst te verdoven voor ze worden geslacht en waarom wordt deze nog niet in ons land toegepast? Lees het hele verhaal in onze Pluszone, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken voor maar 1 euro!