“Walgelijk”: walvis spoelt aan met liefst 40 kilo (!) aan plastic zakken in zijn maag

Onderzoekers troffen liefst 40 kilo plastic zakken aan in de maag van deze dolfijn van Cuvier.
D' Bone Collector Museum Inc. Onderzoekers troffen liefst 40 kilo plastic zakken aan in de maag van deze dolfijn van Cuvier.
In de maag van een spitssnuitdolfijn die zaterdag is aangespoeld op de Filipijnen hebben wetenschappers 40 kilogram aan plastic zakken ontdekt. Een ongewoon immense hoeveelheid, zelfs naar de sombere standaarden van deze grote bedreiging voor het oceaanleven.

“Dit is de grootste hoeveelheid plastic die we ooit in een walvis hebben aangetroffen”, aldus de verbouwereerde zeebiologen van het D’Bone Collector Museum in Davao City. De ongelofelijke berg zakken is ook de doodsoorzaak van het dier, aldus de wetenschappers. De maag van het jonge mannetje kon al die troep gewoon niet meer aan.

“Nog nooit gezien”

Op Facebook deelt het museum de eindeloze hopen rotzooi die ze uit de buik van het dier haalden, waaronder een heleboel winkelzakken - groot en klein - 4 bananenzakken en zeker 16 rijstzakken. Museumeigenaar Darrell Blatchley was bij de autopsie aanwezig en reageert met afschuw. “Dit heb ik echt nog nooit gezien”, zucht hij. “Het plastic was soms zo compact dat het een soort vaste baksteen was geworden. Het moet er dus al heel lang hebben gezeten.”

D' Bone Collector Museum Inc.

Actie

“Walgelijk gewoon”, klinkt het bij de onderzoekers. Ze vragen dringende actie tegen al wie rivieren en oceanen nog steeds als een vuilbak behandelt. 

Het ongebreideld gebruik van wegwerpplastic is een groot probleem in Zuidoost-Azië. Een rapport van Ocean Conservancy uit 2017 stelt dat China, Indonesië, de Filipijnen, Thailand en Vietnam meer plastic in de oceaan dumpen dan de rest van de wereld samen.

D' Bone Collector Museum Inc.

Bekijk ook:
21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter de Wachter

  Plastic is een duurzaam product, doordat het zo goedkoop is wordt het teb onpas als wegwerp product gebruikt, zwaar belasten en geld gebruiken voor opkuis of verbieden

 • ERIK M. VAN MALDEREN

  Laat ons in Europa maar eens het voorbeeld geven, er moet iemand leiderschap nemen, wij kunnen dat.

 • Freddy De Vos

  I.p.v. te zagen, zou je beter plastic verbieden!

 • Harry van der Lans

  In de Filippijnen en ook Thailand word er totaal niet gedacht aan het millieu. Iedereen gooit het afval achter zich op straat. Alles word in plastic verpakt en aan recycleren denken ze hier niet. Op de scholen word aan kinderen geen les gegeven gerelateert aan het millieu en het heeft bijna geen aandacht in de media. Kortom het is een ecologische ramp. Wat is west Europa word verwezenlijkt word totaal teniet gedaan in Azie. De uitlaatgassen van het wagenpark is gemiddeld 20 jaar en zeer vervuil

 • raf peeters

  @Gaston FOUBERT,zijn walvissen ,eten geen kwallen,ik zeg zou kunnen ,er zijn mensen die stenen aten tegen de honger ,waarom zou het met deze dieren niet geval kunnen zijn,misschien moest men maar eens onderzoeken waarom ze plastic eten.