'Vrouwenpraat' bestaat ook bij chimpansees

Thinkstock
Vrouwelijke chimpansees zijn negatiever in hun communicatie met andere vrouwtjes, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. In conversaties van vrouw tot vrouw gebruiken de chimpansees agressievere signalen en ze verontschuldigen zich ook minder vaak voor hun gedrag.

De Amerikaanse onderzoekster Nicole Scott van de universiteit van Minnesota bestudeerde 17 vrouwelijke chimpansees en vijf mannetjes in de Chester Zoo. Ze zag vooral de bewegingen met het hoofd en de rest van het lichaam, die de dieren bewust uitoefenden, als signalen. In hun communicaties met mannetjes zijn vrouwtjes veel vriendelijker dan in hun contacten met geslachtsgenoten.

Mannelijke chimpansees blijken hun gedrag helemaal niet aan te passen aan het geslacht van hun 'gesprekspartner'. Mogelijk zijn vrouwtjes zich dus meer bewust van het geslacht van hun partner en hebben ze met meer sociale druk te kampen dan mannetjes. "Ik zie wel gelijkenissen met mijn eigen leven", zegt Nicole Scott aan de BBC. "Vrouwen zijn agressief en competitief tegenover elkaar, terwijl mannen hun gedrag nauwelijks aanpassen."

Doorgaans wordt door biologen aangenomen dat mannetjes net agressiever zijn dan vrouwtjes. De resultaten van het onderzoek spreken die theorie dus tegen. "Het is niet zo dat vrouwtjes agressiever zijn dan mannetjes, maar ze uiten hun agressie wel op een andere manier", nuanceert Scott. De studie verschijnt in het tijdschrift 'American Journal of Primatology'.