'Snake Hunter' 100 dagen door outback zonder voedsel

Andrew Ucles is altijd al geobsedeerd geweest door slangen.
Andrew Ucles is altijd al geobsedeerd geweest door slangen.
De Australische avonturier Andrew Ucles (aka 'Snake Hunter') heeft als grote voorbeeld de legendarische Steve Irwin. 'Snake Hunter' gaat 100 dagen zonder extra kleren of voedsel door de outback trekken. Hij waarschuwt de hulpdiensten dat ze hem niet moeten komen redden als hij in moeilijkheden geraakt. Doel van de levensgevaarlijke trip: het grote publiek bewust maken van problemen rond wilde dieren. Het verhaal van de missie van een echte Outback Aussie.

Andrew Ucles heeft iets met slangen. Al van kindsbeen af was hij geobsedeerd door de gevaarlijke reptielen, waarvan de giftigste soorten in de Australische Outback leven. Nu is hij begonnen aan zijn tocht vanuit thuisbasis Wollongong (even ten zuiden van Sydney) richting noorden. In 100 dagen wil hij een geheime afgelegen locatie in Queensland bereiken, een paar duizend kilometer onherbergzame outback verderop.

Moeder Natuur
Op zijn knotsgek avontuur neemt hij nauwelijks voedsel en geen extra kledij mee. Zijn beperkte uitrusting bestaat enkel uit een tent, een junglemes om te jagen, een kayak en een videocamera. 'Snake Hunter' gaat leven van wat Moeder Natuur hem schenkt op zijn onwaarschijnlijk avontuur. Een combinatie van Steve Irwin en Crocodile Dundee in het kwadraat dus.

Geen geld in redding
Zijn vriend Alee Hayada vertelt over de grootste angst van Andrew Ucles, die hij ook in een voorafgaand filmpje op YouTube meegaf. "Hij wil absoluut niet gered worden als er iets misgaat", zegt Hayada. "Dit is een persoonlijke keuze van hem en het geld dat aan een eventuele redding gespendeerd zou worden, zou hij liever naar het behoud van Australische wilde dieren zien gaan."

Universitair
Eén voordeel: Ucles heeft recent zijn universitair diploma in wetenschappen behaald en is een al sinds zijn prille jeugd een dierenactivist (zie fimpje onder dit artikel). "Hij weet echt wel wat hij doet", vervolgt zijn vriend. "Hij heeft al enkele repetities gehouden in de bush voor hij vertrok en heeft veel ervaring. Konijnen en vis vangen is voor hem een koud kunstje.

Documentaire
Familie en vrienden hebben niks meer van 'Snake Hunter' gehoord sinds hij twee weken geleden vertrok. Ze zullen zo'n 100 dagen zonder nieuws blijven van 'Snake Hunter'. Als Ucles zijn levensgevaarlijk avontuur overleeft, dan zal hij wellicht een documentaire maken over zijn belevenissen. De opbrengst moet dan naar natuurbehoud gaan. (hlnsydney/kh)

Ucles' boodschap vooraf op YouTube