'Shazam' voor vogels: deze app herkent geluiden van 220 vogelsoorten

THINKSTOCK
De nieuwe app 'Warblr' zorgt voor een ware digitale revolutie in het vogelspotten. Opgenomen gezangen van zo'n 220 Europese vogels kan de app 'Shazam'-gewijs identificeren. Vorige week werd hij gelanceerd voor iPhone-gebruikers.

Ornithologen en amateurvogelaars krijgen concurrentie uit onverwachte hoek. Je iPhone kan nu ook feilloos vogelgezangen herkennen van zo'n 220 soorten. De app Warblr werkt net als Shazam, de muziekapp die uit een gigantische database nummers uit je omgeving kan identificeren.

Gebruikers maken een geluidsopname met hun smartphone. De app geeft vervolgens een lijst met vogels die verantwoordelijk kunnen zijn voor het geluid. De resultaten zijn nog niet voor de volle 100 procent correct, daarvoor rekenen de makers op de 'feedback'-optie. Gebruikers kunnen dan zelf fouten aangeven en zo doet de app aan auto-correctie.

Migratiepatronen
De toepassingen van de app zijn echter ruimer. Zo beschikt hij over een ingebouwde geo-technologie, die bijgevolg de toe- of afname van bepaalde vogels in een gebied kan weergeven of zelfs migratiepatronen in kaart kan brengen. Die data kunnen gebruikt worden door onderzoekers.

De ontwikkelaars, twee wetenschappers verbonden aan de Queen Mary-universiteit in Londen, hebben ook andere verwachtingen. "We hopen dat jongeren, die veel met technologie bezig zijn, op deze manier ook meer naar buiten komen en over de natuur leren", aldus Florence Wilkinson, één van de makers. "Maar natuurlijk is het ook een handig instrument voor vogelliefhebbers".

Warblr
Warblr