Ga naar de mobiele website
^ Top

"SeaWorld is een horrorhuis", getuigt deze ex-orkatrainer

Jon Hargrove voert een show op met Corky in SeaWorld San Diego.
Melissa Hargrove Jon Hargrove voert een show op met Corky in SeaWorld San Diego.
John Hargrove, een voormalige orkatrainer in SeaWorld San Diego, doet een boekje open over het park. "De praktijken in zulke parken zijn gruwelijk", vertelt hij aan Daily Mail.

Voor de bezoekers van SeaWorld lijkt er geen vuiltje aan de lucht wanneer ze genieten van de spectaculaire orkashows, maar achter de schermen is het alleen maar kommer en kwel. Dat zegt voormalig orkatrainer John Hargrove (43). "Ik moet mijn verhaal blijven vertellen, zelfs al is het om maar één persoon tegen te houden om te betalen voor een show waarin orka's gemarteld worden om trucjes te doen."

Niets minder dan een horrorhuis, zo beschrijft Hargrove SeaWorld. Het publiek ziet alleen maar de shows, maar nadien zwemmen de orka's lusteloos rond in hun bassins. Uit verveling of frustratie botsen ze opzettelijk met hun koppen tegen de betonnen wanden.

"Ik ben medeplichtig aan het verkopen van een leugen aan het publiek."

Ex-orkatrainer John Hargrove

Constant ziek door antiobiotica

Hargrove was tot 2012 de trainer van Kasatka, die vorige week overleed. De orka stierf aan een longziekte, zo communiceerde SeaWorld, maar Hargrove denkt dat er veel meer achter haar dood zit. "Ze is gestorven door infecties door jarenlange gedwongen inname van antibotica", zegt hij. "Orka's in gevangenschap zijn constant ziek. Ze krijgen dagelijks antibiotica en andere medicijnen toegediend en uiteindelijk faalt hun immuunsysteem."

"SeaWorld zal de autopsie nooit vrijgeven, maar Kasatka heeft eindeloos afgezien", zegt Hargrove. "Alleen maar om trucjes te kunnen doen voor mensen."

"Ik kan niet meer tellen hoeveel orka-aanvallen ik gezien of zelf meegemaakt heb. Het is zelfs een wonder dat ik nog leef."

John Hargrove

"Ik ben medeplichtig"

"Ik heb jarenlang geloofd dat orka's in gevangenschap de mensen iets bijleren, maar Kasatka was heel ongelukkig", zegt Hargrove. "Ze leefde in barbaarse en gruwelijke omstandigheden. Ik ben medeplichtig aan het verkopen van een leugen aan het publiek." Hargrove zet nu alles op alles om de waarheid achter SeaWorld te verspreiden. Zo zette hij zijn schouders onder de documentaire 'Blackfish' over het leven van de orka's in SeaWorld. Het park noemde die documentaire misleidend, maar de bezoekersaantallen namen wel een snelle duik.

Tilikum was berucht voor het doden van zijn trainster. Hij stierf eerder dit jaar.
photo_news Tilikum was berucht voor het doden van zijn trainster. Hij stierf eerder dit jaar.

Agressief

In een jaar tijd zijn al drie orka's gestorven in SeaWorld. Een van de orka's was Tilikum, die berucht was voor het doden van zijn trainster. "In het wild zijn orka's zelden agressief tegenover mensen", zegt Hargrove. "Maar ik kan zelfs niet meer tellen hoeveel aanvallen ik gezien of zelf meegemaakt heb. Het is zelfs een wonder dat ik nog leef. Die dieren zijn gevangen, gefrustreerd, ongelukkig. Natuurlijk reageren ze zich af op de mensen met wie ze in contact komen. Jarenlang in een kleine tank zwemmen maakt die orka's mentaal kapot."

Waarom verliet Hargrove dan niet sneller SeaWorld? "Ik hield van de dieren en geloofde hun leugen. Ik geloofde dat we de dierensoort vooruithielpen. Maar eigenlijk brengen de orka's gewoon miljoenen dollars binnen voor een bedrijf dat enkel voor hen zorgt omwille van dat geld."

Meer over47 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Jan Verstraeten

  Hij heeft zich eerst jaren laten betalen door het bedrijf. Zelf de orka getraind. Nu hij er al jaren niet meer werkt wil hij nog eens langs de kassa paseren met een documentaire en dergelijke. De toestanden in deze bedrijven keur ik niet goed maar de manier waarop deze persoon werkt ook niet.

 • Jakke Troost

  Dankzij dit soort mensen dat het allemaal boven komt. Vergelijk die bassins niet met dierentuinen waar soms kweekprogramma's georganiseerd worden om een soort voor uitsterven te behoeden en de interesse voor dieren wordt aangewakkerd. Dieren horen eigenlijk thuis in hun natuurlijke habitat, maar wat blijft daar nog van over?

 • Rene vR

  Goed dat mensen zo begaan zijn met dieren, en terecht... maar dat alles gebeurd óók bij mensen ! Al eens bij stil gestaan ? Dacht ik al !

 • Min Katte

  Dat is gewoon hoe een mens is. In de winkels zie je dit ook, zolang het goedkoop is stelt niemand de vraag hoe het zo goedkoop kan. De helft gelooft waarschijnlijk dat die dieren met kennis van kunstjes is geboren.

 • June Raes

  Enorm schandalig! Ik blijf het steeds melden tegen iedereen dat ik ken dat je er niet naartoe moogt gaan omdat het een en al dierenmishandeling is. Orka's leven in het wild zo lang en het zijn kudde dieren! En in seaworld worden ze mishandeld voor trucjes te doen waarvoor ze zelfs niet geboren zijn! De mensen die daar aangevallen werden door die prachtige beesten hebben het zelf gezocht! Totaal geen compassie mee! Laat die beesten gewoon terug vrij in hun natuurlijke habitat!

Meld een bug