“Russen trainen witte dolfijnen voor militaire doeleinden”: Deze dieren deden het hen al voor

Illustratiebeeld van oorlogshond in Afghanistan.
AFP Illustratiebeeld van oorlogshond in Afghanistan.
Aan de grens met Rusland stootten enkele Noorse vissers op een witte dolfijn met een harnas. Op dat harnas stond de inscriptie ‘Eigendom van Sint-Petersburg’ waardoor enkele experts vermoeden dat het dier getraind werd door het Russische leger. De techniek waarbij dieren militair worden ingezet, is overigens eeuwenoud. Deze dieren deden het de dolfijnen voor.

Sinds mensenheugenis worden dieren ingezet bij oorlogsvoering. Paarden en kamelen zijn handige vervoersmiddelen, honden doen – indien goed opgeleid - vrijwel alles wat hen bevolen wordt, en duiven waren in periodes zonder internet en telefoons bijzonder vernuftig om boodschappen over te brengen. Maar ook andere dieren werden, vaak op gruwelijke wijze, gebruikt om een overwinning te behalen.

Varkens
De oude Romeinen gebruikten varkens wanneer ze vochten met hun vijanden. Hoe die beesten dan werden ingezet? Door ze uit te hongeren, of door ze in brand te steken en los te laten in het kamp van de rivalen. Hongerig of brandend: de varkens slaakten schelle pijnkreten uit waardoor paarden en andere grote dieren zoals olifanten, in paniek raakten.

(Lees verder onder de foto)

Illustratiebeeld
Benoit De Freine Illustratiebeeld

Op die manier konden de Romeinen heel wat schade aanrichten in het kamp van de vijand, nog voordat de oorlog goed en wel begonnen was.

Vleermuizen

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd er ook geëxperimenteerd met vleermuizen. En als het aan Lytle S. Adams - een Amerikaanse tandarts die het idee om vleermuisbommen te gebruiken, uitwerkte – had gelegen, was er geen atoombom gedropt boven Hiroshima, maar wel enkele honderden vleermuizen. De schade zou volgens hem even groot zijn geweest. 

(Lees verder onder de foto)

Illustratiebeeld
© Joe McDonald/CORBIS Illustratiebeeld

Een vleermuisbom bestond uit 26 kooien met elk veertig vleermuizen. Die vleermuizen droegen een ontploffingsstof met zich mee die met een timer werd ontstoken. Het idee werd echter nooit in de praktijk gebracht, omdat de vleermuizen niet makkelijk getraind werden. De meesten vlogen gewoon weg.

Honden

Onze trouwe viervoeters worden nog steeds ingezet bij grootschalige politieacties: speurhonden zoeken naar levende of dode mensen, drugshonden gaan op zoek naar verboden middelen, en DOVO zet explosievenhonden in die alarm slaan als er ontploffingsgevaar bestaat.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog moesten honden zichzelf vooral opofferen. Zo werden de dieren ingezet als ontploffingshonden. Wat dat precies inhield? De viervoeters droegen een bom rond hun lijf die ontplofte als de hond zijn doelwit bereikte. En dat doelwit was meestal een tank van de Duitsers.

(Lees verder onder de foto)

Honden worden nog altijd ingezet door de politie om drugs, vermiste personen of verdachte pakketjes op te sporen.
ANP Honden worden nog altijd ingezet door de politie om drugs, vermiste personen of verdachte pakketjes op te sporen.

Dat project kende overigens niet zoveel succes. Eigenlijk was het in de eerste plaats de bedoeling dat de honden hun bom onder de Duitse tank achterlieten, waarna die daar tot ontploffen werd gebracht eenmaal de hond veilig en wel was teruggekeerd. In de praktijk bleek echter dat de honden hun bom vaak terug mee naar het thuiskamp brachten, een risico dat absoluut vermeden moest worden. Daarom zouden de honden samen met hun bom ontploffen.

Maar ook dat bleek geen succes te zijn. De honden raakten in de war van de benzinelucht van de Duitse tanks, ze waren uitsluitend getraind met Sovjettanks die op diesel reden. Daardoor wisten de dieren vaak niet waar ze de bom precies moesten droppen.

(Lees verder onder de foto)

Illustratiebeeld
AFP Illustratiebeeld

Dolfijnen

Ook de Verenigde Staten zetten dolfijnen al in voor militaire doeleinden. Het zijn intelligente dieren die, net zoals de hond, perfect in staat zijn om mijnen op te sporen. Dat gebeurt vanzelfsprekend in het onderwaterrijk. Op die manier gidsten dolfijnen de Amerikaanse marine al langs verraderlijke punten tijdens de Vietnamoorlog en de oorlog in Irak. 

De witte dolfijn droeg een soort van harnas waarop de inscriptie ‘Eigendom van Sint-Petersburg’ stond.
rv De witte dolfijn droeg een soort van harnas waarop de inscriptie ‘Eigendom van Sint-Petersburg’ stond.5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Frans Peeters

  Hondenscholen hier ook verbieden zeker

 • Jeroen Snackaert

  En wat doet Rusland dan eigenlijk fout?

 • Leopold Bielen

  Laat die dieren toch gerust ocharme, als je oorlog wil voeren doe dat dan zelf en maak geen misbruik van een trouw dier, echt wansmakelijk!

 • Jan Depoortere

  Als Rusland hetzelfde doet zoals al de rest, doet de media precies of ze het grootste kwaad van de wereld zijn. De VS met raketschilden en basissen op Europese grond langs de Russische grens, geen probleem, de Russen doen een militaire oefening langs de grens op eigen grondgebied, Rusland provoceert. Je moet precies altijd het omgekeerde geloven dan wat de media zegt.

 • Jo Bosman

  . Elk land doet dat, ja ook het onze. Wat een hypocriet gedoe. Militairen, Politiediensten, allemaal maken ze misbruik of gebruik van dieren.