"Massaal afschieten wasberen in Nederlands Limburg van de baan"

Wasbeer
Shutterstock Wasbeer
De Nederlandse gedeputeerde Hubert Mackus (CDA) denkt dat de circa 50 tot 100 wasberen in Nederlands Limburg alsnog kunnen worden opgevangen. En dat afschieten dus alleen bij hoge uitzondering zal gebeuren. Hij zei dat vandaag in een Statencommissie. 

Een paar weken geleden maakte Mackus bekend dat de 50 tot 100 wasberen in Limburg voornamelijk afgeschoten zouden worden. Onder meer omdat de kosten voor opvang veel te hoog zouden zijn.  Maar vandaag kwam hij daarop terug.

Afschieten zal alleen bij hoge uitzondering gebeuren, zei hij. “Opvang was aanvankelijk te duur”, lichtte Mackus toe. “We hebben nu opvangmogelijkheden gevonden die veel goedkoper zijn.” De naar schatting 50 tot 100 “Limburgse” wasberen kunnen daardoor worden geplaatst in opvangplekken in Limburg en de rest van Nederland.

De wasbeer komt van nature niet voor in Nederland en dat verplicht de provincie tot het aanpakken van deze soort. “Als we nu niets doen, krijg je ze nooit meer weg”, zei Mackus. “Bij gebrek aan opvang hadden we aanvankelijk geen andere keuze dan afschieten. Nu is die opvang er wel.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


Video