‘Kippenmonster zonder kop’ voor het eerst gefilmd nabij Antarctica

NOAA
Een zeekomkommer die ook bekend staat als het ‘kippenmonster zonder kop’ is door Australische onderzoekers gefilmd in de Zuidelijke Oceaan ten oosten van Antarctica. Het is de eerste maal dat het ongewervelde dier in dat gebied werd gespot en op beeld vastgelegd.

“Sommige beelden die onze onderwatercamera’s doorsturen vanuit de diepzee zijn werkelijk adembenemend, er staan diersoorten op die we in dit stuk van de wereld nog nooit hebben gezien”, zegt professor Dirk Welsford van de Australische ‘Zuidpool Divisie’.

De ‘Enypniastes eximia’ is eerder voor het eerst gezien in de Golf van Mexico in 2017 en werd nu op beeld vastgelegd op een diepte van drie kilometer voor de kust van Heard Island door speciale camera’s ontwikkeld door het Australische onderzoeksteam.

“De behuizing die de camera en elektronica beschermt, is extreem duurzaam en zodanig ontworpen dat ze bevestigd kan worden aan beuglijnen van vissersschepen in de Zuidelijke Oceaan”, legt Welsford uit.

De ontdekking van het ‘kippenmonster zonder kop’ was een verrassing voor de wetenschappers. “Ons team had dit nog nooit gezien, we wisten niet wat het was, dus zochten we het op via Google.”

Hoewel de meeste zeekomkommers niet in staat zijn om te zwemmen, beweegt dit kippenmonster zich doorheen de diepzee en laat zich naar de zeebodem zakken om zich te voeden. “Het is behoorlijk fascinerend om te zien hoe deze zeekomkommer zich voorbij onze camera’s beweegt. “Het is een van de meest spectaculaire zeewezens die ik ooit heb gezien,” vertelde Welsford.

Volgens de professor is de eigenzinnige bijnaam van het organisme ontstaan toen marinebiologen een grapje maakten. “Het ziet er een beetje kipvormig uit ... en het is een coole naam,” zei hij.

“Het is ook een weerspiegeling van hoe weinig we eigenlijk weten over de diepzee en de bijzondere ontdekkingen die we voortdurend doen.”

Bekijk ook:

Vorig jaar werd deze zeekomkommer voor het eerst gefilmd in de Golf van Mexico
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ronald Van Beneden

  gracieus monsterke schoon en zo relax.

 • Lieven De Bruyn

  Het is eerder een kippenkop zonder monster hè...

 • jef Joossens

  Ze zijn niet in staat om te zwemmen, het is fascinerend om te zien hoe hij voorbij onze camera zwemt. :-) Wel mooi beeldmateriaal.

 • Steve Van der Vekens

  Mag ik zelf nog bepalen wat ‘een monster’ is?

 • Wesley Kenis

  We weten amper iets van onze eigen planeet en toch vinden velen dat nasa nog veel geldnmoet weggooien met zoeken naar buitenaards leven. Voor hetzelfde geld kunnen ze hier nog meer dan genoeg leven ontdekken en zelfs beter onderzoeken dan met hun duur speelgoed, maarja dat is dan ook de enige taak van die "specialisten" he: spelen!!! En dan vooral met ONS geld.