"Ik panikeerde en hing de halsband van Cecil de leeuw aan een boom"

PHOTO_NEWS
Walter Palmer, de Amerikaanse tandarts die bekender is als de doder van Cecil de leeuw, heeft via een advocaat zelf contact opgenomen met de autoriteiten in de VS. Dat liet de U.S. Fish and Wildlife Service (USFWS) op Twitter weten. Palmers begeleider, beroepsjager Theo Bronkhorst, beweert intussen dat hij panikeerde toen hij zag dat de 13-jarige leeuw beschermd was: "Ik hing de gps-halsband aan een boom." De 55-jarige Palmer en Bronkhorst worden beschuldigd van stroperij. Zimbabwe vraagt Palmers uitlevering aan de VS.

Walter Palmer is ondergedoken na alle heisa die ontstond omdat hij de Zimbabwaanse publiekslieveling, Cecil de leeuw, had gedood met pijl en boog. Het USFWS had hem opgeroepen hen te contacteren en dat heeft hij inmiddels gedaan. Er loopt ook in de VS een onderzoek naar de vermoedelijk illegale jacht met dodelijke afloop voor de populaire leeuw.

Die was beschermd en droeg een halsband, maar die zagen de jagers naar eigen zeggen niet omdat ze Cecil in het donker neerschoten. Dat zou buiten het Hwange National Park gebeurd zijn, omdat het jagen op wilde dieren verboden is in het park zelf. Palmer had een vergunning om een leeuw te doden met pijl en boog buiten het park.

Volgende: een olifant
Palmers gids, Theo Bronkhorst, beweert dat de honger naar bloed van de tandarts na het doden van de leeuw nog niet gestild was die eerste juli. Hij wou ook nog een "erg grote olifant" ombrengen, maar die kon Bronkhorst niet zomaar vinden. "En dus vertrok mijn klant de volgende dag weer", aldus Bronkhorst, oprichter van Bushman Safaris Zimbabwe. Volgens hem hadden de jagers het karkas van een olifant als lokaas gebruikt om Cecil buiten het park te lokken. Rond 22u raakte Palmer Cecil met een pijl. De leeuw liep weg. Pas de volgende dag volgden ze het bloedspoor van de gewonde leeuw en maakte Palmer de klus af.

Paniek
Bronkhorst zegt dat de jagers "er kapot van waren" toen ze zagen dat de leeuw een gps-halsband om had. Maar in plaats van die in te leveren bij de autoriteiten, "panikeerde" hij, maakte de halsband los en hing die in een boom. De kop en het vel van de leeuw hielden ze bij omdat Palmer al 50.000 dollar had betaald voor zijn jachttrofee.

Daarna bracht Bronkhorst toch verslag uit van het gebeurde. "Maar ik wou dat ik de halsband had meegenomen." De man beweert bij hoog en bij laag dat hij niet wist dat de leeuw beschermd was. Hij kwam woensdag vrij op borg.

De VS heeft de wetgeving aangepast om dit soort van controversiële jacht voortaan te voorkomen.

PHOTO_NEWS
Theo Bronkhorst.
AFP Theo Bronkhorst.
REUTERS
PHOTO_NEWS
REUTERS