Exclusief voor abonnees

“Het verdwijnen van insecten zou meteen een ravage aanrichten”

honey bee
Shutterstock honey bee
Insecten hebben hun imago tegen, zegt entomoloog Anne Sverdrup-Thygeson. Met haar nieuwe boek wil ze laten zien dat juist insecten de wereld draaiende houden. 

De ogen van Anne Sverdrup-Thygeson (52) gaan zoekend langs de grillige lijnen van de boomstam. Haar hand rust op de enorme boomschors van de plataan. De Noorse hoogleraar insecten­ecologie bracht net haar boek ‘Terra Insecta’ uit.

Haar boek komt uit in negentien talen. De Noorse is zelf een bewonderaar van de soort die ze onderzoekt en die de wereld draaiende houdt, of, in haar eigen woorden ‘het tandwiel is in de natuur die de wereld als een klok laat tikken’. Het insect is klein, maar zijn daden zijn groot, vindt Sverdrup. En de wezens worden in haar ogen niet op waarde geschat. 

Je hebt 9% van dit artikel gelezen
12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • rudolf jacobs

  God schiep de wereld en zag dat het goed was ,toen schiep hij de mens de start van zijn grootste blunder

 • Johan Ongena

  Ja, het valt op dat als je vroeger een zomerdag met de wagen rond reed hing je voorruit vol met vliegjes en nu niet meer!

 • FRANCOIS LEMMENS

  bij mij hangen op vele plaatsen in mijne hof ,bijenkasten ,vleermuiskast en probeer zo weinig mogelijk spinnen te doden .ik heb alléén een hekel aan de vos die mijn kippen kwam vermoorden , de reiger die mijn vijvertje komt leegplunderen en nu de marter die de kabeltjes in mijn auto komt stuk vreten

 • mevlit sonmez

  Koran: einde van bijen is het einde van wereld.

 • Bruno Draulans

  Ik heb een kleine hof en ga die binnenkort heraanleggen. Misschien gaat het niet veel helpen maar ik ga bloemen zetten die vlinders, bijen en hommels aantrekt. Daarvoor zet ik een heel oude bank van mijn grootmoeder, van waarop ik naar die beestjes kan kijken als ze uitvliegen. Ik ben geen 'Groene' maar dit boeit mij toch. In enkele kamers zit bij mij een huisspin en die zal ik nooit weg doen. Zij zijn heel nuttig.