'Het Spilvarken' wil vijftien stadsvarkens in Vlaanderen

Voedselafval aanpakken en varkens verantwoord voederen: gaat prima samen, vinden ze bij Het Spilvarken.
THINKSTOCK Voedselafval aanpakken en varkens verantwoord voederen: gaat prima samen, vinden ze bij Het Spilvarken.
Het Spilvarken, een Gents project dat voedselafval en -overschotten in vlees omzet, ambieert volgend jaar vijftien varkens in verschillende steden in Vlaanderen. Ondertussen wil dierenrechtenorganisatie Bite Back zaterdag wel de (enige) drie Gentse spilvarkens van de slachtbank 'redden'.

Het Spilvarken begon vorig jaar met een onderzoek naar de herintroductie van varkens in de stad van morgen en hoopt daar volgend jaar mee klaar te zijn.

Er zijn meervoudige voordelen, het slachten op zich is niet het hoofddoel, zegt coördinator Nathalie Snauwaert (Het Spilvarken). "De dieren worden gevoederd met voedselafval in plaats van soja, ze doen dus aan afvalpreventie en zorgen voor een milieuwinst. Op sociaal vlak zorgen ze voor dynamiek in de buurt." Maar varkens houden in de stad heeft nog voordelen, zo kunnen ze bijvoorbeeld ook grond voorbereiden op een latere landbouwtoekomst.

Kennis delen

De varkens van Het Spilvarken worden binnenkort geslacht, want dieren langer houden is ecologisch niet te verantwoorden. "Het liefst van al zien we dit als een seizoensproject", zegt Snauwaert. "Zolang er vlees wordt gegeten in een stad, is het verantwoord om dat zo lokaal mogelijk te kweken." Het vlees van twee Gentse varkens gaat naar particulieren, een derde dier werd aan een restaurant verkocht.

Eind 2016 hoopt Het Spilvarken een rapport uit te brengen om de voordelen met cijfermateriaal te staven. "Alle kennis die we opdoen, willen we ook delen", zegt Snauwaert. "Want je moet het houden van varkens zo opzetten, dat alle meervoudige voordelen eraan verbonden zijn." De organisatie heeft de ambitie om volgend jaar vijftien varkens in verschillende steden in Vlaanderen te plaatsen.

Dierenrechtenorganisatie Bite Back gaat niet akkoord met die visie en meent dat er andere voorbeelden zijn die aantonen dat dezelfde doelstelling bereikt kan worden. De organisatie zegt dat een protestgroep de dieren op zaterdag 10 oktober om 15.00 uur zal weghalen uit het Victoria Regiapark en naar een 'opvangplaats' zal brengen.