'Hell is here': gruwelijke foto toont de dagelijkse realiteit voor olifanten in India

'Hell is Here' van fotograaf Biplab Hazra won de prijs 'Sanctuary’s Wildlife Photographer of the Year'
Biplab Hazra 'Hell is Here' van fotograaf Biplab Hazra won de prijs 'Sanctuary’s Wildlife Photographer of the Year'
Fotograaf Biplab Hazra legt in één krachtige foto een gigantisch probleem in India bloot. Er is geen plaats meer voor de majestueuze dieren in de steeds kleiner wordende bossen die aan de bewoonde wereld grenzen. Daarom jut een mensenmassa deze volwassen olifant en haar jong op met vuurwerk en vuurballen. De hitte van de vlammen verschroeien de delicate huid van de moeder en het kind, het kalfje schreeuwt het uit van de pijn. De fotograaf voegde er wel aan toe dat het olifantje deze aanval overleefd heeft.

Deze huiveringwekkende foto met de toepasselijke naam ‘Hell is Here’ heeft de prijs  'Sanctuary’s Wildlife Photographer of the Year' in de wacht gesleept. In de staat West Bengalen is het de gewoonte om de olifanten weg te jagen met vuur. De mens neemt er steeds meer plaats in, en daarom moeten de beesten weg. De Sanctuary Nature Foundation vond dat Biplab Hazra de prijs verdiende omdat hij dit gigantische probleem in het district Bankura aankaart. "In deze streek worden olifanten vaak vernederd, maar het gebeurt steeds vaker in andere gebieden als Assam, Odisha, Chhattisgarh, Tamil Nadu.”

Bossen verdwijnen

Christy Williams van World Wildlife Fund doet onderzoek naar olifanten in Myanmar: “Dit soort conflicten neemt elke dag toe. Mensen drijven olifanten uit hun natuurlijke habitat. Bossen worden omgekapt, en moeten verdwijnen voor pijpleidingen en nieuwe wegen." In India leven ongeveer nog 30.000 Aziatische olifanten, wat 70 procent van de wereldpopulatie is. Ongeveer 800 van hen leven in West Bengalen, zo blijkt uit de laatste tellingen.

Er zijn spanningen tussen olifant en mens in deze gebieden, aldus Williams. “Olifanten zijn gigantisch, ze zijn het grootste landzoogdier. En ze hebben enorm veel ruimte nodig om te leven: ongeveer 800 vierkante meter. Zulke stukken bos worden hier erg zeldzaam. De mensen winnen altijd van de dieren, hoe groot en impressionant ze ook zijn", besluit de olifantenexpert.
69 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Koen Rigolle

  Vera wesenbeek, dieren daar weghalen is geen oplossing. Een beperking toeleggen aan het wegnemen van leefgebieden voor de weinige (wilde) dieren die er nog maar zijn wel. Dit is te erg voor woorden en onze kinderen moeten ook nog de echte natuur kunnen leren kennen.

 • vera wesenbeek

  Waar zijn de Animal Lovers nu? Haal die dieren daar weg en plaats ze elders in een ander land in een vrij natuur reservaat waar ze rustig kunnen leven. Dit doe je toch niet met een dier?

 • maud hallett

  Ik geloof mijn ogen niet? elke dag krijg ik meer respect voor de dieren van voor de mensen!

 • MYRTHE PASS

  DOMME Indiërs uit de staat West Bengalen. Zelfs kinderen doen hieraan mee.

 • Sonia Haelterman

  dat mensdom is de oorzaak van alles natuur en dier moet eraan schande om mens te zijn!!