'Fat Bear Week': moddervette bruine beer is nu al de ongekroonde koning van nationaal park in Alaska

Zijn buik sleept bijna over de grond, zo vet is het dier geworden.
Mike Fitz/Katmai NPS Zijn buik sleept bijna over de grond, zo vet is het dier geworden.
Met zijn dikke buik en ronde oortjes ziet nummer 747 eruit als een ware knuffelbeer. Vergis je niet, we hebben het over een echte bruine beer en de grootste en vetste die in nationaal park Katmai in Alaska rondstruint. En daarmee is 747 de gedoodverfde winnaar van Katmai's Fat Bear Week 2018

Om hun winterslaap goed door te komen, is een flinke vetvoorraad essentieel voor beren. Ze spelen in deze herfstperiode dan ook graag een vers visje meer naar binnen. Maar dit volwassen mannetje in de fleur van zijn leven spant de kroon. Zijn vetzucht is tot ongekende hoogten gestegen en de veelvraat heeft een onvoorstelbare hoeveelheid zalm nodig om aan zijn calorietjes te komen. Beer 747 is zelfs zo groot en vet dat andere beren hem zijn visstek niet durven te betwisten. Sinds begin juni heeft hij zijn plekje langs het water ingenomen en verlaat hij dat slechts sporadisch.

Ecoloog Mike Fitz, voormalig parkbeheerder in Katmai, zag in juni vanuit een schuilhut hoe het ontzagwekkende mannetje vijftien hele zalmen naar binnen werkte. "Dat zijn ongeveer 67.000 calorieën'', zegt Fitz tegen nieuwssite Mashable. Geen wonder dat 747 hoge ogen gooit in de Fat Bear Week-verkiezing van het park. De gigantische buik van de bosbewoner sleept na maanden van bunkeren bijna over de grond.

Aan het begin van de zomer zat beer 747 nog strak in zijn vel.
Mike Fitz/Katmai NPS Aan het begin van de zomer zat beer 747 nog strak in zijn vel.

De Ursus arctos, zoals bruine beren in het Latijn heten, lijkt zelfs Otis, de drievoudige kampioen met cijfercode 480, van de troon te stoten. Fitz: "Er zijn kleine vette beren, oude vette beren, jonge vette beren en gewoon vette beren, maar geen enkele - ik herhaal geen enkele - is zo dik als 747."

Beer 480 geeft zijn kroon niet graag af en doet goed zijn best om bij te benen.
Mike Fitz/Katmai NPS Beer 480 geeft zijn kroon niet graag af en doet goed zijn best om bij te benen.

Stemmen en meekijken

Wie het allemaal met eigen ogen wil zien, kan de beelden van Katmai’s bearcam bekijken. Stemmen op de winnaar kan op de Facebookpagina van het nationale park. Elke dag zetten de beheerders foto's van twee beren tegenover elkaar in een head-to-head battle.

De beer wiens foto het meeste likes binnenharkt, wordt komende dinsdag gekroond tot koning van Katmai. Hoewel het nog alle kanten op kan, durft Fitz met nog vier dagen voor de boeg de voorspelling wel aan: de moddervette 747 wint Fat Bear Week 2018 met glans.

Mike Fitz on Twitter

Bear 747 has once again earned my endorsement for #FatBearWeek. #Team747 #bearcam https://t.co/YjCJuxAFvh
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Rousseeuw

  Hopelijk nog vele jaren. Prachtig dier.

 • Martine Goossend

  Die beer zal de winter wel doorkomen. Als hij tenminste niet sterft aan een hartaanval tijdens zijn winterslaap ;))

 • evelyne dewulf

  zeg er maar bij dat de winter voor de deur staat en dat hij/zij dat vet heel nodig zal hebben om te kunnen overleven. zeker als er nog kleintjes in de buurt zijn

 • Jan Crijns

  vet detail, ursus is latijn voor beer en arctos is grieks voor beer en de arctische cirkel is vernoemd naar hun. letterlijk "Cirkel van beren"

 • Ronny Cuypers

  Wat een leven. Onbezorgd eten naar hartelust om daarna maandenlang te slapen.