‘De koe bij de horens vatten’ mag niet meer van PETA: “Dieronvriendelijk”

Getty Images
Het vel van de beer niet verkopen voor hij geschoten is. De koe bij de horens vatten. Het zijn doodnormale uitdrukkingen bij ons. Als het aan PETA ligt, niet lang meer. De Amerikaanse dierenrechtenorganisatie wil af van dieronvriendelijke gezegden.

PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) komt al langer in het verweer tegen fysiek geweld ten opzichte van dieren, maar richt zich nu dus ook op verbale ‘agressie’. “Zoals het onacceptabel is geworden om racistische of homofobe taal te gebruiken, zullen uitdrukkingen die dierenleed bagatelliseren ook verdwijnen’’, laat de organisatie weten. “Woorden doen ertoe. En terwijl ons begrip van sociale rechtvaardigheid evolueert, evolueert ook de taal mee.’’

De dierenrechtenorganisatie stelde vervolgens enkele komische alternatieven voor ‘dieronvriendelijke’ gezegdes voor. Beat a dead horse (Een dood paard slaan) moet Feed a fed horse (Voed een doorvoed paard) worden. De koe bij de horens vatten, een uitdrukking die zowel in het Nederlands als het Engels bestaat, krijgt ook een vegetarische make-over: de bloem bij de doornen vatten.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • william Masson

  Ultra links op zijn best , geeft een indicatie over het IQ en wereldvreemdheid van die organisatie . Dacht dat we met de melk campagne de bodem hadden geraakt maar nee het kan nog dieper. Tegen melk,spreekwoorden, zwarte piet Ooh wat zijn de politiek correcten een onverdraagzame trieste bende.

 • Thibault Derese

  Ik ben een dierenvriend, maar ik weet dat die uitspraken NIKS met echte dieren te maken heeft, maar tja.....

 • Albert Hendrix

  Dan kunnen we beginnen! Een kinderhand is gauw gevuld .Het oudste kind is het liefste. Ik zweer het op het hoofd van mijn kinderen enz.Waar zijn we toch allemaal mee bezig ,ik denk dat er toch een hoop mensen zijn die heel de dag niets te doen hebben

 • Frank De Witte

  Ja, als de koe zo'n uitdrukking van de mens hoort gaat ze misschien depressief worden. Een koe die Nederlands zou verstaan of Nederlands kunnen lezen. Welke idioten lopen er hier toch rond op deze planeet. Man toch, niet meer normaal. Dat ze die organisatie maar snel opdoeken, compleet geflipt.

 • Rayan El Arami

  Ik ben een dierenvriend maar dit is te belachelijk om waar te zijn. Ik vraag me zelfs af of die wel weten wat een (wilde) koe met zijn horens uitspookt?