“Catastrofe voor mens en planeet”: Belgische wetenschapper trekt aan alarmbel over nooit geziene insectensterfte

Elk jaar 2,5 procent minder, over 100 jaar uitgestorven

AFP
Als de insectensterfte verder gaat zoals de afgelopen 25 tot 30 jaar, dan is er over een eeuw geen enkel levend insect meer te vinden op de hele planeet, wat desastreuze gevolgen zou hebben voor het hele ecosysteem en de mens. Dat zeggen twee wetenschappers, waaronder een Belg, in de eerste wereldwijde studie over het onderwerp. Insecten vormen de basis voor zowel het planten- als dierenleven op de aarde.

De massale sterfte van insecten is al op verschillende plaatsen in de wereld aangetoond, maar nog nooit is er één allesomvattende 'review’ van alle studies gedaan, tot nu. Het nieuwe overzicht verscheen in het vakblad Biological Conservation en is geschreven door een Australische en een Belgische onderzoeker, Kris Wyckhuys, die onder andere doceert aan de China Academy of Agricultural Sciences.

En de conclusies moeten ons zorgen baren, klinkt het. Meer dan 40 procent van alle insectensoorten neemt af, een derde loopt het gevaar uit te sterven. De sterfte bij de insecten gaat acht keer sneller dan die bij zoogdieren, vogels en reptielen. En het meest verontrustende cijfer: de laatste 25 tot 30 jaar is het totale insectenbestand wereldwijd met 2,5 procent per jaar afgenomen. Aan dat tempo wil dat zeggen dat er over 100 jaar geen enkel insect meer over is.

Onder andere in Duitsland en Puerto Rico is de insectensterfte al lokaal aangetoond, met bijvoorbeeld 98 procent minder grondinsecten in dat laatste land over de 35 jaar. “Tenzij we de manier waarop we voedsel produceren veranderen, zullen insecten ook wereldwijd uitsterven in enkele tientallen jaren”, schrijven de wetenschappers in hun conclusie. “De gevolgen voor het ecosysteem van de planeet zullen op zijn minst catastrofaal zijn.”

Essentieel

Tel je alle insecten bij elkaar op, dan zijn er wereldwijd ongeveer 17 keer meer van dan als je dezelfde berekening maakt bij mensen. Maar die gigantische massa is dus in gevaar. Insecten zijn essentieel voor het leven op aarde: ze zorgen voor de bestuiving van planten, recycleren voedingsstoffen en dienen als basisvoedsel voor andere dieren. Vallen de insecten weg, dan heeft de overgrote meerderheid van de vogels, reptielen, amfibieën en insecten geen eten meer. 

In totaal onderzochten Wyckhuys en zijn collega 73 studies van over de wereld. In Engeland viel het aantal vlindersoorten tussen 2000 en 2009 bijvoorbeeld met 58 procent terug op landbouwgronden, schrijft The Guardian. In het Amerikaanse Oklahoma werd de bijenpopulatie gehalveerd tussen 1949 en 2013.

Als oorzaak van de massale sterfte noemen de wetenschappers de intensieve landbouw en het grootschalige gebruik van pesticiden, de verstedelijking en de klimaatverandering. Op kleinschalige, organische boerderijen leven veel meer insecten. 
373 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Denil

  We zijn niet met te veel, Bj?rn Vermeire. We zijn verkeerd bezig. Tegen 2050 zal in Europa het sterftecijfer het geboortecijfer zelfs overstijgen met 32 miljoen. En tegen dan zal de bevolking in Europa al gedaald zijn met -4,3%.

 • Hugo Bavré

  Het zal nu stilaan wel voor iedereen duidelijk worden dat vooruit gaan in feite achteruitgaan is. De vervuiling door de grootschalige industrie, de grootschalige landbouw met het gebruik van pesticiden die niet alleen de insecten doden maar ook mensen. Dat de stakers voor morgen maar eens goed nadenken dat altijd maar meer en meer, onder impuls van de vakbonden, het ongebreideld consumeren de natuur ontwricht en dat zal zich wreken. Er is maar één schuldige, de zich superieur wanende mens.

 • Ria Van Tornhout

  Ik zal alvast mijn voortuin laten beplanten met wilde bloemen. Gedaan met groenen gazon. Laat andere mijn voorbeeld volgen.

 • Peter Smeets

  Radioactiviteit is de grote oorzaak. Maar dat wordt niet toegegeven. Als alle kerncentrales gesloten worden, hoe gaan we ons luxeleventje dan nog kunnen leven? =de economie draaiend houden

 • Jan De Smet

  Ik denk dat het éénvoudig is, de mens gaat er gewoon van tussen op deze planeet, en zeg nu eerlijk ........ deze planeet kan gerust zonder de mens. Eind goed al goed, en ze draaide verder, de planeet, met de dieren ..... zo éénvoudig is het.