"Broer van leeuw Cecil toch niet gedood"

Jericho zorgde voor de welpen van Cecil, nadat die door de Amerikaanse tandarts Walter Palmer illegaal was doodgeschoten.
AP Jericho zorgde voor de welpen van Cecil, nadat die door de Amerikaanse tandarts Walter Palmer illegaal was doodgeschoten.
Jericho, de broer van leeuw Cecil, is toch niet gedood. Dit heeft een Zimbabwaanse boswachter zaterdagavond gemeld die het reilen en zeilen van leeuw Jericho via GPS in de gaten houdt.

Eerder zaterdag had een Zimbabwaanse natuurorganisatie de dood van Jericho gemeld. Cecil, de beroemdste leeuw van Zimbabwe, was vorige week gedood. Jericho zorgde voor de welpen van Cecil, nadat die door de Amerikaanse tandarts Walter Palmer illegaal was doodgeschoten. Stropers zouden Jericho in een beschermd natuurgebied hebben gedood, zo meldden Britse media zaterdag.

De dood van Cecil zorgde afgelopen week wereldwijd voor verontwaardiging. De 55-jarige Palmer, die het doden van Cecil heeft bekend, is ondergedoken. Hij zegt dat hij dacht dat hij de nodige vergunningen had om jacht te maken op Cecil. Die woonde in een nationaal park waar hij bescherming genoot. Hij viel daarom niet onder het beperkte aantal leeuwen dat mag worden afgeschoten in Zimbabwe. Het land in zuidelijk Afrika verdient geld aan de buitenlandse jagers.

Zimbabwe heeft de VS om de uitlevering van Palmer gevraagd. Meer dan 144.000 mensen hebben al een petitie getekend waarmee de regering-Obama wordt gevraagd in te stemmen met het uitleveringsverzoek. Palmer is op sociale media met de dood bedreigd. Zijn tandartsenpraktijk is tijdelijk gesloten.

Zimbabwe heeft een leeuwenpopulatie van zo'n 2.000 dieren. Elk jaar mogen er zeventig worden gedood door jagers.