Boswachters roepen ethische bezwaren in: ze willen geen 1.800 herten afschieten in Oostvaardersplassen

De rechtbank gaf de provincie Flevoland donderdag de toelating om ruim 1.800 edelherten af te schieten. Leden van dierenorganisaties kwamen demonstreren aan de rechtbank in Lelystad.
ANP De rechtbank gaf de provincie Flevoland donderdag de toelating om ruim 1.800 edelherten af te schieten. Leden van dierenorganisaties kwamen demonstreren aan de rechtbank in Lelystad.
Twee boswachters in het omvangrijke Nederlandse natuurgebied Oostvaardersplassen hebben overplaatsing aangevraagd, omdat ze morele bezwaren hebben tegen het afschieten van gezonde edelherten.

De rechtbank gaf  de werkgever van de boswachters, de Nederlandse overheidsdienst Staatbosbeheer,  gisteren de toestemming om  in opdracht van de provincie Flevoland ruim 1.800 edelherten af te schieten.

Een woordvoerster van Staatbosbeheer bevestigt een eerder bericht van onze collega’s van de Volkskrant.  De boswachters willen zelf geen verdere toelichting geven en willen ook niet met naam en toenaam in de krant. “Een dier dat door moeder natuur is geselecteerd om uit te vallen wil ik wel doodschieten, maar gezonde dieren niet”, heeft een van de boswachters als motivatie gegeven voor overplaatsing.

Een dier dat door moeder natuur is geselecteerd om uit te vallen wil ik wel doodschieten, maar gezonde dieren niet

Betrokken boswachter
ANP

Staatsbosbeheer zoekt “naar een praktische oplossing”, zegt  de bevoegde minister Carola Schouten, die de dienst daarvoor prijst.

De boswachters  “konden zich niet verenigen met het beleid om ze af te schieten en daar hebben we respect voor”, aldus Staatsbosbeheer. Schouten vindt “dat we praktische oplossingen moeten zoeken als er mensen zijn die daar moeite mee hebben. In dit land kan je altijd nog gewetensbezwaren hebben en daar moeten we rekening mee houden.”

Vier faunabeheerders zijn belast met het afschieten van de herten.  Door het vertrek van de twee boswachters, is het team inmiddels weer aangevuld met twee collega’s. Bijna 60 procent van de edelherten stierf afgelopen winter de hongerdood in de Oostvaardersplassen, wat leidde tot groot protest van dierenliefhebbers.  De provincie heeft daarom besloten de hertenstand in het natuurgebied terug te brengen tot 490.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jef Heffens

  Ze verkiezen massa's rottende kadavers op de heide in plaats van een hert biefstuk op je bord. Dat is pure decadentie van onze westers beschaving.

 • Christine Laevers

  Oostvaardersplassen is al een jarenlang schandaal. In 2015 stierven de beesten al een langzame hongerdood. Idioten die dit bedacht hadden, meenden dat paarden, runderen en herten op één beperkte oppervlakte de natuur zouden weerspiegelen. Ja ja, zonder roofdieren. Zelfs geen jagers. In 2015 liep het al uit de hand, nu helemaal als ik lees dat 60% van de honger omkomt!

 • DIRK VAN DESSEL

  Sentimenteel gezwets, het aantal dient ingeperkt omdat de soort zou kunnen overleven op de vrij beperkte oppervlakte.

 • Anne Sermon

  Schandalig, schandalig... waarom ze niet verdelen aan andere Europese landen ?

 • Jan Verstrepen

  Toch nog wat menselijkheid