"Aapjes nog steeds verslaafd gemaakt aan cocaïne", maar Rik Torfs weigert dierproeven stop te zetten

Rik Torfs. (Archiefbeeld)
BELGA Rik Torfs. (Archiefbeeld)
De 59ste verjaardag van Rik Torfs heeft vandaag aan de KU Leuven nieuw protest uitgelokt tegen dierproeven. De Anti Dierproeven Coalitie (ADC) hield een actie aan het rectoraat en klaagde aan dat aan de universiteit jaarlijks 100.000 dieren ingezet worden voor onderzoek. De rector van de KU Leuven zelf stelde dat hij niet van plan is de dierproeven af te bouwen.

Torfs gaf niet thuis toen een twintigtal actievoerders van ADC postvatte aan de ingang van het rectoraat in de Naamsestraat. De apen in de laboratoria van de KU Leuven zijn de voorbije jaren uitgegroeid tot symbool van de bitsige discussie tussen beide partijen. De spandoeken logen er niet om: "Rik Torfs: veel woorden, weinig daden" en "De apen lijden verder".

"Nog steeds worden aapjes verslaafd gemaakt aan cocaïne", zei ADC-voorzitter Danny Flies. "Bij katten worden de oren afgesneden om nieuwe hoorapparaten te kunnen testen. Wij vragen de stopzetting van de proeven of minstens een moratorium. Wij begrijpen dat de KU Leuven het onderzoek niet meteen kan afschaffen. Maar we verwachten wel een engagement."

Uit een enquête van het marktonderzoeksbureau Ipsos blijkt dat 81 procent van de bevraagde Belgen gekant is tegen experimenten met honden en katten. Als het over apen gaat, is 79 procent tegenstander. "Toch vloeit jaarlijks 345.000 euro uit het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek naar apenexperimenten, die alleen nog in Leuven uitgevoerd worden", stelde Flies.

"In het belang van de wetenschap"
Rector Torfs zegt aan Belga dat de dierproeven onverminderd doorgaan. "In het belang van het onderzoek naar de ziektes van Parkinson en Alzheimer voelen wij ons daartoe verplicht. Wetenschap moet evolueren. Een stilstand kunnen en mogen wij onze bevolking niet aandoen."

Torfs benadrukte dat de onderzoekers geen leed bij de dieren veroorzaken als dat niet nodig is om mensenlevens te redden. "Na een dipje is de internationale tendens om de dierproeven weer op te drijven. De grote universiteiten in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië doen precies hetzelfde. We gaan geen generatie mensen opofferen om dit conflict tot bedaren te brengen." Hiermee wil Torfs niet gezegd hebben dat het aantal dieren in de Leuvense laboratoria zal toenemen. Het blijft bij de 37 volwassen apen en hun twee kersverse nakomelingen.

Op 16 oktober 2015 verjaart KU Leuven rector Rik Torfs. Voor hem misschien een fijne dag, maar niet voor de 100.000...

Posted by Anti Dierproeven Coalitie on  Thursday, October 15, 2015

VANDAAG verjaart KU Leuven rector Rik Torfs. Voor hem misschien een fijne dag, maar niet voor de 100.000 dieren die...

Posted by Anti Dierproeven Coalitie on  Friday, October 16, 2015