Deze robot kan u ooit redden bij een kernramp

Zuid-Koreanen winnen met DRC-Hubo de Darpa Robotics Challenge in VS

AFP
Zuid-Koreaanse wetenschappers hebben de prestigieuze robotwedstrijd Darpa Robotics Challenge in Californië gewonnen. Hun robot DRC-Hubo bleek het best uitgerust om ingezet te worden bij een ramp, zoals de kernramp van Fukushima.

De hoofdprijs leverde Team Kaist 2 miljoen dollar op. De plaatsen twee en drie waren voor Amerikaanse robots en waren goed voor respectievelijk 1 miljoen en 500.000 dollar. Hubo wordt sinds 2002 ontwikkeld. De robot is 180 centimeter groot en weegt 80 kilogram.

De wedstrijd was georganiseerd door Darpa, het Amerikaanse agentschap voor geavanceerde onderzoeksprojecten voor defensie. In de finale stonden 24 teams, uit zes landen (VS, Japan, Zuid-Korea, Duitsland, Italië en Hongkong) tegenover elkaar. Hun robots moesten acht opdrachten tot een goed einde brengen, zoals met een voertuig rijden, voorbij een deur gaan, een klep openen, op een muur kloppen, trappen op- en afgaan en zich een weg banen door allerlei puin.

Het doel van de wedstrijd is vooral om de in labo's ontwikkelde robots in realistische situaties te plaatsen en te testen. Maar het zal zeker nog tien tot vijftien jaren duren voor de technologie ook effectief zal worden toegepast in het echte leven.

AFP