Deze moordlustige cellen doden kanker in je lijf

"In elk van ons schuilt een seriemoordenaar", klinkt het in een indrukwekkende video over cytotoxische T-cellen. Deze moordlustige, witte bloedcellen patrouilleren in je lichaam, op zoek naar kankers of gevaarlijke virussen. Hun primaire missie: het uitschakelen van zieke cellen.

Je ooit al afgevraagd wat ons immuunsysteem precies uitspookt? Deze video laat mooi zien wat er gebeurt wanneer T-cellen in actie schieten. Professor Gillian Griffiths van de universiteit van Cambridge maakt ons wegwijs in het proces:

"Deze gespecialiseerde, witte bloedcellen gaan ontzettend precies en efficiënt te werk. Er zitten ongeveer vijf miljoen T-cellen in een theelepel menselijk bloed. Allemaal vechten ze in de hevige strijd om ons gezond te houden. Wanneer een cytotoxische T-cel een zieke cel op het spoor is, wordt deze razendsnel gescreend op kankersymptomen. Door giftige eiwitten te injecteren die zich een weg banen door de kankercel, wordt de bedreiging uitgeschakeld. De haarfijne werkwijze is erop gericht schade aan gezonde cellen te beperken tot een absoluut minimuum. Wanneer de kankercel dood is, zoekt de T-cel hongerig verder naar zijn volgend slachtoffer".
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels