Deze bizarre toestellen gebruiken astronauten om naar wc te gaan in ISS

Naar het toilet gaan in een ruimtevaartuig lijkt een complexe affaire, gelet op de gewichtloosheid die heerst buiten de dampkring. Maar mits de juiste toestellen is de klus zo geklaard. Dat blijkt uit een video die de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA vorige week vrijgaf.

In 'Toilet Tour' doet de Italiaanse astronaute Samantha Cristoforetti uit de doeken hoe een bezoek aan het kleinste kamertje in het internationaal ruimtestation ISS gebeurt. Voor een plasje wordt een slang gebruikt met daarop een trechter die letterlijk de urine uit het lichaam van de ruimtevaarder zuigt. Minder smakelijk aan het proces: de urine wordt achteraf gerecycleerd tot drinkwater. Een grote boodschap gebeurt zittend en ook met behulp van een zuignap. De uitwerpselen verdwijnen in een zak en worden achteraf - goddank - niet gebruikt voor menselijke consumptie.

Het gebruik van de apparaten met zuigfunctie is noodzakelijk tijdens een kosmisch wc-bezoek, merkt The Mirror op. Want tegen een zwevende drol of druppel urine wil natuurlijk geen enkele astronaut opbotsen.

Voor de geïnteresseerden: een gedetailleerde uitleg over de apparaten zie je in de video.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels