Deze Belg heeft jouw stem nodig om zijn boodschap de ruimte in te laten sturen door de NASA

afp
De Belg Patrick Vanhoucke maakt als enige Belg kans om volgende maand een boodschap door de NASA de ruimte in te laten sturen. De zin 'Now, Voyager, sail thou forth, to seek and find' is samen met nog negen andere door de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie geselecteerd om de 40ste verjaardag van de Voyager-missies te vieren. De zin met de meeste stemmen wint.

"Op vijf september zal het exact 40 jaar geleden zijn dat de Voyager 1 gelanceerd is", zegt de Brusselaar Vanhoucke aan onze krant. "Samen met het ruimtetuig stuurde de NASA ook een gouden grammofoonopname mee met beelden en geluiden van het leven op aarde, bedoeld als boodschap voor eventueel buitenaards leven."

De NASA heeft vandaag nog altijd contact met het ruimtetuig, en wil de veertigste verjaardag vieren door een inspirerende boodschap de ruimte in te sturen naar de sonde. "Omdat Voyager 1 ondertussen al meer dan 20 miljard kilometer van de aarde verwijderd is, zal het een hele dag duren vooraleer de boodschap aankomt", zegt Vanhoucke nog, die vooral als kind gefascineerd was door de grammofoonplaten die werden meegestuurd en ooit misschien wel buitenaards leven bereiken. Toen de Voyager gelanceerd werd, was hij zelf negen jaar oud.

Hij roept dan ook zo veel mogelijk landgenoten op om op zijn slogan te stemmen op de website van de NASA (rechts onderaan, 'Now, Voyager, sail thou forth, to seek and find'). Op het moment van schrijven stond zijn zin op de zevende plaats, maar dat kan snel veranderen, hoopt hij. Inspiratie voor de quote, die maximaal 60 tekens lang mocht zijn, haalde Vanhoucke in een gedicht van de beroemde Amerikaanse schrijver Walt Whitman.

Een van de twee Voyager-sondes, samen met een Titan/Centaur 7-raket op het Kennedy Space Center, Florida, in augustus 1977.
ap Een van de twee Voyager-sondes, samen met een Titan/Centaur 7-raket op het Kennedy Space Center, Florida, in augustus 1977.

Uniek

De Voyagermissie is een van de meest unieke ooit in de geschiedenis van de ruimtevaart. De NASA stuurde in 1977 twee onbemande sondes de ruimte in met de bedoeling de vier planeten Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus te bezoeken. Maar beide tuigen reizen vandaag nog altijd door de ruimte en sturen nog elke dag unieke informatie en gegevens door over hun ontdekkingen.

De grammofoonplaten bevatten 115 afbeeldingen vanop de aarde en tientallen geluiden. Daarbij niet alleen natuurgeluiden, maar ook een begroeting in 55 talen - waaronder 'Hartelijke groeten aan iedereen' in het Nederlands - en een reeks muziekstukken van over heel de wereld, zoals Beethoven en Bach, een stuk panfluitmuziek uit Peru of een nachtlied van de Navajo-indianen.

De 'Golden Record' die de NASA meestuurde met de Voyager-missie.
ap De 'Golden Record' die de NASA meestuurde met de Voyager-missie.

Pale Blue Dot

Voyager 1 en 2 hebben ook een hele reeks records op hun naam staan. Zo was Voyager 1 in augustus 2013 het eerste menselijke object ooit dat ons zonnestelsel verliet en de interstellaire ruimte bereikte. In 1990 stuurde de sonde de ondertussen wereldberoemde foto door van zes planeten, waaronder de Aarde, van een afstand van 6 miljard kilometer. De foto werd later bekend als de 'Pale Blue Dot', genoemd naar het uiterst kleine blauwe stipje dat onze planeet op het beeld is.

Verwacht wordt dat het contact met de Voyagers tussen 2020 en 2025 verloren zal gaan, wat niet wil zeggen dat het ruimtetuig dan niet meer verder zal reizen. De levensduur van de grammofoonplaten is berekend op 1 miljard jaar.

Stemmen kan nog tot en met dinsdag.

ap
Pale Blue Dot, met bovenaan de aarde, omcirkeld.
ap Pale Blue Dot, met bovenaan de aarde, omcirkeld.6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Robin De Clerck

  Morgan Freeman:-) superstorm;-)

 • SABINE VAN DE KERKHOVE

  40jaar al en nog altijd geen reactie gekregen. Ze nemen daar ook wel hun tijd precies om er werk van te maken ;-)))

 • Anton Ego

  Een stukje uit een gedicht van romanticus walt whitman! Ik vind de andere beter.

 • mis tanget

  Dat kan best zijn J V maar laat de patriot in je los. Hij zal toch nog heel wat stemmen moeten behalen en alle beetjes helpen.

 • J V

  Meeste andere opties zijn veel beter