Ga naar de mobiele website
^ Top

Designerbaby stap dichterbij: kinderen met drie genetische ouders op komst

Foto ter illustratie.
photo_news Foto ter illustratie.
Medische wetenschappers gaan een kind op de wereld zetten met erfgoed van drie mensen. In december werd de methode goedgekeurd, eerlang wordt ze in praktijk omgezet. De methode, drie maanden geleden in Groot-Brittannië toegelaten, is niet onomstreden. Kunstmatige inseminatie (KI) met genetisch materiaal van drie personen zou bepaalde ziektes, overgeërfd via mtDNA of mitrochondriaal dna, verhinderen. Een nobel streven dat, volgens critici, de weg effent voor "designerbaby's". Functiestoornissen bij het mtDNA kunnen leiden tot ziektes als spierzwakte of diabetes.

Voor zulke behandeling gaf de Human Fertilisation and Embryology Authority (HFEA) in december groen licht. Groot-Brittannië werd daarmee het eerste land wereldwijd dat deze methode uitdrukkelijk goedkeurt. Deskundigen van de universiteit van Newcastle, waar de methode werd ontwikkeld, mogen in totaal 25 patiëntes op deze manier onder handen nemen. Nog dit voorjaar beginnen de eerste pogingen.

De op deze manier verwekte kinderen blijven vooral op vader en moeder lijken. Het erfelijke aandeel van de "vreemde" vrouw zou gering zijn.

In april 2016 werd reeds de geboorte in Mexico gemeld van een kind met drie ouders. De wetgeving aldaar is onduidelijk, zowel wat het toelaten als het verbieden van de medische praktijk betreft.

MtDNA is klein ringvormig DNA dat zich niet in de celkern bevindt, maar in de mitochondriën. De mitochondriën bevatten ook een eigen type ribosomen. Er zijn honderden mitochondriën per cel en deze bevatten elk vele circulaire chromosomen. Het mitochondriaal DNA erft normaliter uitsluitend over via de vrouwelijke lijn en gaat dus niet over met het sperma of stuifmeel. De mitochondriën van de mannelijke zaadcel bevinden zich in de staart, die bij de bevruchting meestal niet de eicel binnentreedt.

Meer overReacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


Meld een bug