Denk niet te zwart: je kan wel degelijk iets doen om klimaatverandering af te remmen

.
Thinkstock .
"Beperk de opwarming van de aarde tot 1,5 graad. Liever vandaag nog dan morgen." Het klimaatrapport van de Verenigde Naties toont ons dan wel hoe catastrofaal de gevolgen zijn als onze planeet verder opwarmt, de aarde is nog niet om zeep. Ook u en ik kunnen - maar vooral - móeten helpen.

Het is mogelijk om de klimaatopwarming te beperken tot 1,5 graad, maar dan zijn “verregaande en ongeziene veranderingen” nodig. Dat staat in het klimaatplan van de Verenigde Naties dat gisteren werd voorgesteld. Doen we niets dan riskeren we extremere weersomstandigheden, een hogere zeespiegel, een uitroeiing van plant- en diersoorten, meer klimaatvluchtelingen,...: het lijstje is lang.

Als u denkt dat het schip al lang gezonken is, zit u fout. Ook één persoon kan in z'n eentje genoeg doen om de klimaatverandering af te remmen. Dat benadrukken verschillende klimaatexperts. "Laat het rapport vooral een call zijn om niet te fatalistisch te denken", zegt klimatoloog Nicole van Lipzig (KU Leuven). "We moeten er samen voor gaan. De opwarming beperken tot 1,5 graad Celsius is een uitdaging - dat weten we allemaal - maar het ís mogelijk. En een halve graad temperatuurstijging is nog altijd beter dan de 3 of 4 graden waar de aarde, zonder actie, momenteel op afstevent. Elke kilogram CO2 die we niet uitstoten, heeft een positief effect." Bovendien is nu moeilijk na te gaan hoelang we die 1,5 graden-grens zullen overschrijden. "Het kan dat we die maar heel even halen, bijvoorbeeld in 2045, en dat de temperatuur vijf jaar later opnieuw daalt", zegt weervrouw Jill Peeters nog die zich al jaren buigt over de klimaatproblematiek.

Naast technologische vooruitgang - lees: elektrificatie van gebouwen en mobiliteit - en het wereldwijd schrappen van fossiele brandstoffen en kolencentrales, maar ook het bijplanten van bossen, steken we de hand maar beter ook in eigen boezem.

Minder vlees, minder vliegen

"We kunnen erover nadenken minder vlees te eten bijvoorbeeld. Je hoeft helemaal geen vegetariër te worden, maar besef wel dat de vleesindustrie de grootste CO2-vervuiler is." Koeien produceren dan weer methaangas en de productie van onze hamburger vergt hopen energie, water en landoppervlak. Is ook met het vliegtuig op vakantie gaan nodig? Kunnen we niet de trein nemen? Hoeft die nieuwe auto of zijn we gebaat bij een autodeelsysteem als Cambio? Koop ik een elektrische fiets? Kan ik zonnepanelen leggen? Installeer ik een warmtepomp? Neem ik naar de winkel een herbruikbare tas mee? Ga ik dichter bij mijn werk wonen? Koop ik een koelkast of ander apparaat met een A+++-label? "Het klopt dat een goed overheidsbeleid de basis is om het als land of gewest beter te doen. Maar een beleid kan enkel functioneren als er een draagvlak is - en dat zijn u en ik. De manier waarop we leven moet gewoon anders", besluit professor Van Lipzig.
66 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marcel Vanalderweireldt

  Yep, stoppen met te kweken als de konijnen !

 • jean pierre Tibermont

  Het enigste dat zal helpen tegen heel die vervuiling is zeer dringend aan geboortebeperking doen, al die andere zaken zoals de dikke truiendag en curieuzeneuzendag is dweilen met de kraan open.

 • raf janssens

  elektrische is dikke zever en dat weten ze maar al te goed .het door de zon beschene oppervlak van de aarde is bekend en leg je dit vol moet zonne panelen dan heb je nog onvoldoende om de aarde van energie te voorzien .kern reactoren bij bouwen is de enige oplossing .hoe je het ook draait en keert .stop met vliegen en varen en het maakt al een heel verschil

 • Tim Peeters

  Och ik doe allang veel goeds ,thuiscomposteren,artikelen van kwaliteit kopen,zelf groenten kweken,een nieuwe auto om de 20 jaar.verschillende goede fietsen.zo Nu ben ik waarschijnlijk ne groene,maar wel ene zonder poef.

 • steven goossens

  één groot schip dat zijn moteren aanzet is gelijk aan 1 miljoen autos die starten... één vliegtuig is gelijk aan.... Ik denk dat we beter wat minder politici zouden hebben, zij zijn het grootste probleem!