Deeltjesversneller CERN is mogelijk iets veel groters dan Higgsdeeltje op het spoor

De deeltjesversneller van het CERN.
REUTERS De deeltjesversneller van het CERN.
De gigantische deeltjesversneller LHC van het Europees Centrum voor Nucleair Onderzoek CERN is mogelijk iets op het spoor waarbij de vondst van het Higgsdeeltje en de recente bevestiging van het bestaan van zwaartekrachtsgolven verbleekt. Dat heeft het wetenschappelijke tijdschrift New Scientist vandaag op gezag van de Italiaanse vorser Gian Giuduce getwitterd.

Bij de botsing tussen deeltjes in de Large Hadron Collider (LHC) zijn twee 'bumps' opgedoken, onafhankelijk van elkaar en op dezelfde plaats, in de jongste data van het Atlas- en het CMS-experiment dat in juli 2012 het bestaan van het 'godsdeeltje' of het Higgsdeeltje bevestigde.

Mogelijk gaat het een verrassend zwaar deeltje dat de deur openzet voor een totaal nieuwe theorie in plaats van de bevestiging van een bestaande, zo citeerde het blad Giuduce.

Het Higgsdeeltje was het sluitstuk van het Standaard Model over het wezen van de materie. Het bestaan van het deeltje dat alle andere deeltjes massa geeft was al vijftig jaar tevoren voorspeld door de Schot Peter Higgs en de Belgen François Englert en Robert Brout. Dankzij de bevestiging van het bestaan kreeg Englert de Nobelprijs voor Fysica.

Het valt nu af te wachten of er in de komende weken en maanden nog meer hints tevoorschijn zullen komen.