De Wever reageert op klimaatmars: “De zeespiegel zal nog honderden jaren stijgen, al stoppen we morgen met uitstoten”

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
N-VA-voorzitter Bart De Wever vindt dat we de klimaatopwarming niet volledig kunnen tegenhouden, en ons daarom maar beter aanpassen. “Want zelfs al stopt de wereld morgen met uitstoten, de stijging van de zeespiegel zal nog honderden jaren verdergaan. Moet je dan niet een deel van het geld in adaptie steken?”, zegt hij op de avond van de vierde ‘klimaatdonderdag’ aan VTM NIEUWS.

Bij het verlaten van de Kamer beaamt De Wever dat de klimaatspijbelaars terecht meer ambitie vragen, en dat politici die ook moeten tonen. “Zowel op vlak van stedenbouw, isolatie van gebouwen en openbaar vervoer. Dat is allemaal juist. Maar de bittere waarheid is dat dat niet zal volstaan”, aldus De Wever.

“Er zijn berekeningen gemaakt van wat klimaatmaatregelen gaan kosten, en wat die dan opleveren. Dat gaat over heel veel geld, om heel weinig effect te boeken. Als de mensen dat geld toch moeten betalen, moeten we dan niet een deel van dat geld in dijkverhoging, in waterhuishouding investeren”, vraagt De Wever zich af.

Volgens De Wever gebeurt dat nu al in Antwerpen, waar de heraanleg van de Scheldekaaien ook een dijkproject is. “We maken de stad eigenlijk klaar voor een toekomst waar het water hoger zal zijn, en vanuit de zee met een superstorm hoger zal komen.”

N-VA-voorzitter Bart De Wever.
BELGA N-VA-voorzitter Bart De Wever.486 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ronny Ooijen

  Marc Baeyens, laat De Wever eerst maar eens aantonen dat energieopwekking door kernfusie of Thorium werkt. Dat kan hij niet. Net zo min als dat hij kan garanderen dat die 2 bestaande kernreactoren na 2025 goed zullen werken. Dat kunnen ze anno 2019 al jaren niet meer. Van Sinterklaas verhaaltjes gesproken.

 • Marc Baeyens

  Als we de Groene sinterklaas verhaaltjes geloven zal de natuur er binnen tien jaar niet veel beter van af zijn maar is onze economie geruïneerd.

 • Ian Vandenbossche

  De zeespiegel zal blijven stijgen. Een verhoogd dijkje aan de schelde in antwerpen is een tijdelijk lapmiddel. Als de wever echt zo’n visionair is, dan zou hij beter de walen te vriend houden, want ooit zullen onze (achter)kleinkinderen het lage vlaanderen moeten verlaten en emigreren naar het hogere wallonie. We are (gelukkig) Belgium.

 • Johan Van Biesen

  De temperatuur op aarde is sinds het ontstaan voor 95% van de tijd hoger geweest dan nu, . Ijs op de poolkappen is uitzonderlijk, hoe kan men anders uitleggen van waar de steenkool komt op Antarctica. Het aantal ppm CO2 in de atmosfeer is verwaarloosbaar vergeleken met de opgenomen waarden van het verleden, toen wij de mens er zelfs nog niet waren. Al die heisa rond de opwarming van de planeet is een excuus om in onze zakken te zitten.

 • Geert Tamsyn

  Jokke Vanaeken, er zijn plaatsen genoeg waar windmolens kunnen gebouwd worden zonder protesten, nietwaar. Maar daar gaat het niet over, met wind en zon redden we het (nog) niet, gascentrales met filters zijn de enige betaalbare en op korte termijn haalbare oplossing.