De vijf grootste zonnemythen ontkracht

De zon gaat over de tongen. Het stormt er dan ook uitzonderlijk hard. En dat heeft een reden: de zon is haar magnetische polen aan het omkeren. Wij ontkrachten voor u de vijf grootste zonnemythen.

1. Ook de polen op aarde zullen omkeren
De polen van de zon keren normaal iedere tien à dertien jaar om. Ook op aarde gebeurt dit. Een kompas dat nu naar het noorden wijst, zal onvermijdelijk ooit naar het zuiden wijzen. Maar deze omkering gebeurt op aarde veel minder vaak dan op de zon.

Wetenschappers schatten in dat de magnetische polen van de aarde normaal één keer in de 200.000 jaar omkeren (hoewel het al 780.000 jaar geleden is dat de omkering zich nog eens heeft voorgedaan).

De omkering is ook niet ommiddelijk: het kan 1.000 of zelfs 10.000 jaar duren. Mensen zouden bij een flip van de polen, mits een aanpassingperiode, zonder grote problemen kunnen overleven.

2. Al het leven op aarde is in gevaar
Er wordt verwacht dat de magnetische flip van de zon meer zonnevlammen zal veroorzaken. Deze uitbarstingen van magnetische energie verstoren gps-satellieten, elektriciteitsnetwerken en elektronische toestellen, waardoor sommigen al onmiddellijk het einde van de wereld voorspellen.

Wetenschappers stellen ons echter gerust: door de dikke atmosfeer van onze planeet is er weinig kans dat een zonnevlam ooit het leven op aarde kan uitroeien

3. Door de omkering wordt het warmer op aarde
Klimaatwetenschappers zijn het er nagenoeg over eens dat de mens de grootste boosdoener is als het gaat om uitstoot van broeikasgassen.

Sommige sceptici claimen echter dat de hoofdoorzaak van de stijgende globale temperatuur ligt bij natuurlijke variaties in zonneactiviteit. Klimaatwetenschappers bevestigen dat zonnevlekken weldegelijk een impact hebben op ons klimaat. Vergeleken met de CO2-uitstoot van de mens is deze impact echter heel miniem.

4. De zon beïnvloedt de beurs
Een aantal marktanalisten geloven dat er een overeenkomst is tussen zonnevlekken en de financiële markten. Zo zou zonneactiviteit de prijs van tarwe bepalen of menselijke emoties beïnvloeden. Als er meer zonnevlekken zijn, zouden mensen meer consumeren. Deze theorie wordt echter door de meeste wetenschappers en economen niet serieus genomen.

5. Zonnevlammen veroorzaken aardbevingen
Jarenlang werd er beweerd dat zonnevlammen aardbevingen veroorzaken. Uit een recente studie van het U.S. Geological Survey blijkt dat dit niet het geval is. "Bij sommige aardbevingen, zoals die in Chili in 1960, waren er inderdaad meer zonnevlekken en was er meer geomagnetische activiteit op de zon", zegt Jeffrey Love, een onderzoeker van de studie, aan Canadese omroep CBC.

"Maar voor andere aardbevingen, zoals die in Alaska in 1964, was er dan weer minder activiteit op de zon. Er is geen duidelijk patroon tussen de zon en seismische activiteit.