De mogelijke wijziging van bloedgroep A naar O maakt een einde aan bloedschaarste

ANP XTRA
Het Rode Kruis organiseert dikwijls grootschalige bloedinzamelacties om de bloedvoorraad aan te vullen. Deze zomer was er vooral een tekort aan negatieve bloedgroepen, maar dat probleem zou in de toekomst misschien verholpen kunnen worden. Wetenschappers toverden bloedgroep A om tot de universele donor O, met behulp van enkele darmbacteriën. 

Onderzoekers slaagden erin om bloedgroep A te veranderen in bloedtype O. Met behulp van bacteriële enzymen, gevonden in de menselijke darm, konden ze de antigenen die eigen zijn aan bloedgroep A, verwijderen. Daardoor restten enkel nog de rode bloedcellen zonder de typische markers.

Je kan het vergelijken met het wegscheuren van een lelijk stukje stof. Doordat er een deeltje van de bloedcellen wordt gescheurd, herkent het immuunsysteem van de ontvanger het resterend 'stuk stof' als donortype O waardoor het afweersysteem de vreemde cellen niet zal aanvallen. Een mismatch wordt zo vermeden.

Levens redden

“Deze techniek kan benut worden om de hoeveelheid donorbloed een duwtje in de rug te geven. Een persoon met bloedtype O kan tenslotte aan iedereen doneren”, besluit een van de onderzoekers aan de universiteit van British Colombia. “Vooral in rampgebieden en kleinere gemeenschappen kan deze techniek levens redden.” Binnenkort starten de klinische proeven. Daar wordt onderzocht of de transformatie van het bloed geen onbedoelde neveneffecten heeft.

Wat bij een verkeerde bloedtransfusie?

Vraag je jezelf wel eens af wat er eigenlijk gebeurt als iemand bloed ontvangt van een verkeerde donor? Wel, dat zou niet veel goeds voorspellen. Doordat de verschillende bloedtypes gekenmerkt worden door uiteenlopende antigenen, reageert het immuunsysteem hevig en start het met een aanval op de rode bloedcellen. Zulke hevige reacties kunnen fataal zijn.

Daarom is de ontdekking een belangrijke doorbraak. Bij noodsituaties ontbreekt de tijd soms om een volledige controle uit te voeren. Omdat bloedgroep O (negatief) werkelijk bij iedereen toegediend kan worden, zou de transformatie van bloedgroep A naar O welgekomen zijn (tekst gaat verder onder de afbeelding). 

Bloedgroep A+
Rode Kruis Bloedgroep A+

De bloedvoorraad van bloedgroep A+ is in België immers voldoende groot. De bloedvoorraden voor O+ en O- zijn daarentegen laag en zelfs kritiek. 

Bloedgroep O+
Rode Kruis Bloedgroep O+
Bloedgroep O-
Rode Kruis Bloedgroep O-9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Heidi Werbrouck

  Maraia, ik kreeg enkele jaren geleden een transfusie na een bloeding. De kostprijs was verwaarloosbaar anders had ik het bedrag heel zeker heel lang onthouden want ik keer een ziekenhuisfactuur binnenstebuiten. Maar misschien rekent het ene ziekenhuis zwaarder door dan een ander? On topic, ik vertrouw dit niet zo goed. Als het mislukt begint alles te klonteren en ben je ten dode opgeschreven. A- mag trouwens ook aan A+ geven dus daar sparen ze sowieso al O- uit.

 • Peter Gijselaar

  Als ze mij 1000 euro geven voor een zakje dan doe ik het anders den boom in.

 • Leo Duym

  @André Van der Poorten, als je 66 bent mag je niet meer beginnen met bloed te geven. Als je voor je zesenzestigste bloed gegeven hebt, mag je tot je zeventigste bloed geven.

 • Luc Cuypers

  Beginnen ze nu al bloed te manipuleren ...

 • Maraia Ceraia

  Wij geven gratis bloed, maar vraag eens aan iemand die bloed krijgt wat hij of zij er moet voor afdokken.Bloed krijgen moet eveneens gratis zijn.