De Melkweg is niet plat, bevestigt nieuw onderzoek

Een bekend beeld van de Melkweg: een soort platte spiraal.
EPA Een bekend beeld van de Melkweg: een soort platte spiraal.
Dat de aarde rond is, weten we inmiddels. Maar dat de Melkweg ook geen platte schijf is, dat is nieuw. 

Het traditionele beeld van de Melkweg lijkt eerder een soort spiraalvormige platte pannenkoek, maar uit onderzoek blijkt nu dat de Melkweg aan de uiteinden flink afbuigt tot een ‘S’. 

Een onderzoek dat in februari verscheen in het  tijdschrift Nature Astronomy sprak hier al over, en die uitkomst wordt nu bevestigd door een nieuwe studie in het wetenschappelijke tijdschrift Science. Tijd dus om ons beeld van de Melkweg bij te stellen, en het te zien als een S-baan, in plaats van als een platte schijf.

De Melkweg zou eerder een S-vorm zijn dan een platte schijf.
REUTERS De Melkweg zou eerder een S-vorm zijn dan een platte schijf.4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Nick Lersberghe

  @Peter Janssens Er zit een gigantisch verschil tussen een foto pakken en een planeet detecteren. Voor dat eerste moet je een sonde er naar toe sturen. Een planeet detecteren gebeurt met een telescoop hier. Ze kijken ook niet naar het zichtbare spectrum. Ze kijken o.a. naar verminderingen in helderheid van een ster wanneer de planeet ervoor passeert. Zo kunnen ze bv de grootte bepalen. Er zijn nog een aantal methodes. @Gerard Ik denk dat de correcte term 'oblate sferoïde' is

 • Gerard Braeckmans

  DE aarde is ook niet rond, maar heeft afgeplatte polen en is aan de evenaar uitgezet. Als men iets wil zeggen, weet dan wat je zegt.

 • Peter Janssens

  Ze kunnen nog geen deftige foto van Pluto nemen zonder eerst 70 jaar met een sonde naar daar te vliegen. En nu gaan ze beweren dat ze kunnen zien wat er 60.000 lichtjaar verder gebeurt?

 • Octaaf De Smet

  toch wel ik heb dit gesimuleerd en berekend en het gaat wel degelijk om een platte schijf onderzoek zal dat de komende jaren wel uitwijzen als het geen platte schijf was zou de aarde in plaats van in cirkels te bewegen ook stijgen of dalen en dat is namelijk niet zo