De kilo weegt geen kilo meer: wetenschappers willen andere meetmethode

Le Grand K, de kilo die als maatstaf geldt voor alle andere kilogrammen ter wereld.
AFP Le Grand K, de kilo die als maatstaf geldt voor alle andere kilogrammen ter wereld.
Wetenschappers pleiten voor een andere meetmethode van de kilo. Volgens een onderzoeksteam dient Le Grand K, een metalen cilinder ter grootte van een golfbal, immers niet langer als maatstaf voor alle andere kilogrammen ter wereld.

Le Grand K wordt sinds 1875 bewaard in een kluis in een Parijse kelder, maar door de tijd heen is het gewicht van die cilinder veel veranderd. Het object is tientallen microgrammen lichter geworden. Een mogelijke verklaring is dat er bij het schoonmaken hele kleine stukjes metaal van het blok zijn afgeschraapt. 

Daarom hebben wetenschappers de kilo nu ‘berekend’. Dat gebeurde aan de hand van de Kibble-weegschaal, die via elektrische en mechanische metingen, een exacte constante voor een kilogram berekende. 

Stabiele basis

Nu vrijdag stemt een panel van meer dan zeventig wetenschappers over het nieuwe voorstel. Als ze het plan goedkeuren, dan wordt Le Grand K in mei 2019 vervangen door de constante van Planck. De Duitse natuurkundige Max Planck (1858-1947) geldt als de grondlegger van de kwantummechanica.

De impact op ons dagelijks leven zal miniem zijn. Het is dus niet zo dat we nu ineens meer of minder vlees zullen krijgen voor een kilo gehakt.

Natuurkunde

Wetenschappers gebruiken natuurkunde reeds voor verschillende eenheden als ijkpunt. Gert Rietveld, een lid van het Internationale Comité van Gewichten en Maten, maakt de vergelijking met het gelijkstellen van de tijd -bijvoorbeeld op je telefoon- aan de atoomklok. Die klok maakt gebruik van de trillingen in atomen. “Zo’n zelfde soort stap gaan we nu maken voor massa. Voor de toekomst hebben we dan een stabiele basis voor massametingen”, klinkt het. 
30 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Willy Stinissen

  Wat voor zin heeft het dat ze de kinderen op school ambeteren met Newton en Pascal en Kelvin als ze in de krant maar gewoon blijven doorgaan met kilo en bar en graden?

 • Hans Torbeyns

  Vanaf nu zitten er 1000,00005g. in een kilo

 • Johan Apatride

  Een massa uitdrukken in Newton is onmogelijk want 1kilo "weegt" 9.75 N aan de evenaar, 9.9N bij de polen en 0 N in de ruimte

 • Ronald De Clercq

  Kilo is niets anders dan duizendvoud. Het gaat hier wel over kilogram hé.

 • Francis Brooks

  @Sobek Wessels, dat is juist. Zwaartekracht is net als tijd relatief. Ieder atoom of molecuul heeft zijn eigen tijd of klokje en gewicht en al naargelang de aanwezigheid van massa zal dat veranderen. Zo worden de cellen in mijn voeten sneller oud dan mijn hersencellen omdat de zwaartekracht harder aan mijn voeten trekt dan aan mijn hoofd... Blijft toch een interessante materie, relativiteit en kwantummechanica :)