De ijsbeer lijdt honger want een babyzeehond per dag? Nog maar moeilijk te vinden

De foto die National Geographic-fotograaf Paul Nicklen schoot. Hij filmde hoe een uitgehongerde ijsbeer in Canada zichzelf voortsleepte, op zoek naar voedsel. "Door de klimaatopwarming", klonk het, maar dat beeld moest genuanceerd worden. Deze beer is gewoon oud, klonk het.
Paul Nicklen De foto die National Geographic-fotograaf Paul Nicklen schoot. Hij filmde hoe een uitgehongerde ijsbeer in Canada zichzelf voortsleepte, op zoek naar voedsel. "Door de klimaatopwarming", klonk het, maar dat beeld moest genuanceerd worden. Deze beer is gewoon oud, klonk het.
De uitgemergelde ijsbeer, u herinnert zich alvast de foto die de wereld rondging. Het exemplaar op foto was wellicht oud, maar een nieuwe studie voorspelt wel dat de dieren sneller zouden kunnen uitsterven dan eerst gedacht. IJsberen hebben een babyzeehond nodig per dag om op gewicht te blijven, maar er een vangen is een huzarenwerk geworden.

Amerikaanse wetenschappers hebben negen ijsberen elf dagen lang gevolgd. Alle dieren hadden hun territorium op de Beaufortzee, ten noorden van Canada en Alaska. Ze kregen een halsband rond met daarin gps-tracker, camera en bewegingssensoren. De onderzoeken werden drie jaar na elkaar verricht, in 2014, 2015 en 2016, telkens in april. Dan bouwt het dier zijn vetreserve op, een ideale periode dus om na te gaan hoeveel een ijsbeer nodig heeft om op gewicht te blijven. Geweten is dat het dier niet het hele jaar door schranst, maar periodes van overvloed altijd afwisselt met vasten.

De resultaten van het onderzoek tonen aan dat een ijsbeer meer vlees nodig heeft dan tot nu toe aangetoond, aldus het vakblad Science. IJsberen blijken meer energie te verbruiken en hebben het steeds moeilijker om voedsel te vinden. Als gevolg van het veranderende klimaat moeten de dieren voortaan ook een pak verder reizen. Het zee-ijs in Noordpoolgebied smelt zienderogen en dat noopt de beer ertoe zijn territorium uit te breiden.

22 Big Mac's

Volgens de studie blijkt een ijsbeer 12.325 calorieën per dag nodig te hebben. Dat komt neer op 22 Big Mac's. Voor de ijsbeer betekent dat om de tien à twaalf dagen, elke lente opnieuw, een volwassen zeehond of ongeveer negentien babyzeehonden. Vier van de negen ijsberen bleken in de acht tot elf dagen tussen twee metingen door meer dan tien procent van hun lichaamsgewicht te hebben verloren. Omdat ze niet genoeg zeehondenvlees hadden gegeten, klinkt het. Volgens het Wereld Natuur Fonds besteden ijsberen meer dan 50% van hun tijd aan jagen, maar boeken ze maar in 2% succes.

Volgens sommigen experts moeten de resultaten echter tegen het licht gehouden worden. Ze wijzen erop dat niet niet alleen klimaatverandering een rol speelt, maar ook de plek waar de beren jagen. Omdat in april een groot deel van de Beaufortzee dichtgevroren is, is het er sowieso moeilijker om voedsel te vinden. 

Vandaag leven er naar schatting 23.000 ijsberen in het noordpoolgebied. Volgens sommigen zou hun aantal de komende dertig jaar met 30 procent kunnen afnemen. Al is de ijsbeer er niet overal even slecht aan toe. Zo gaat het overwegend goed met de dieren op Baffin Island, in het noorden van Canada, waar wetenschappers erop wijzen dat de populatie stabiel gebleven is.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ferdinand Engelbeen

  Waardeloos onderzoek: 9 ijsberen gedurende 11 dagen? Dat is hetzelfde als een 9 mensen volgen gedurende 11 minuten op een jaar en dan tot de conclusie komen dat de mensheid bijna uitsterft van de honger... Een ijsbeer kan maanden zonder eten, op voorwaarde dat die af en toe een stevige rob of zelfs een dode walvis tegenkomt. Overigens gaat het goed met het ijsberenbestand, voor zover dat gevolgd wordt. Niet zo simpel omdat die dieren honderden km kunnen zwemmen en behoorlijke afstanden migreren.

 • ingrid mertens

  HELP alstublieft deze prachtige dieren te overleven in deze moeilijke tijden Misschien kan de mens eindelijk positief meewerken om ook deze dieren te redden ipv ook hun wereld te vernietigen uit Hebzucht! STOP met OA het verbranden van bossen Die we allemaal zo broodnodig hebben om te overleven!!!!

 • Gerry Cle

  We moeten alles doen om te beletten dat ijsberen uitsterven. Desnoods bijvoederen op een wetenschappelijk verantwoorde manier.

 • Jo Van Caenegem

  Misschien wat Euro's verzamelen zodat hij naar de Mac Donald's kan?! Velen zullen dat als dé oplossing zien denk ik.

 • Bernd Vaes

  IJsberen moeten helemaal niet elke dag eten, verre van. Een enkele keer een lekkere zeehond of rob vangen en hij kan weer wekenlang voort. Vangen is niet simpel, maar een kadaver is al evenmin te versmaden, van een walvis is het een echt festijn. Neen, ijsberen zijn van nature bestand tegen wekenlange honger.