De film die u gezond en uw slager woedend zal maken

Docu 'What the Health' legt dodelijke samenzwering tussen vleesindustrie, farma, gezondheidsorganisaties en overheden bloot

De vleesindustrie, farmabedrijven, de gezondheidsorganisaties en de overheid spelen onder één hoedje, met klinkende dollars als glijmiddel en uw gezondheid als speelbal. Dat doen Kip Anderson en Keegan Kuhn uit de doeken in 'What the Health', de opvolger van hun ophefmakende docu 'Cowspiracy'.
What the Health De vleesindustrie, farmabedrijven, de gezondheidsorganisaties en de overheid spelen onder één hoedje, met klinkende dollars als glijmiddel en uw gezondheid als speelbal. Dat doen Kip Anderson en Keegan Kuhn uit de doeken in 'What the Health', de opvolger van hun ophefmakende docu 'Cowspiracy'.
Eet je dagelijks 50 gram of meer bewerkt vlees? Dan verhoog je je risico op darmkanker met 18 procent. Dat maakte de Wereldgezondheidsorganisatie eind 2015 bekend, maar de studies  waren al decennialang bekend. Toch stelt geen enkele gezondheidsorganisatie dat hesp, salami of paté tussen je boterham even slecht is als roken wanneer het op kankerverwekkende stoffen aankomt. Hoe dat komt, doen de documentairemakers Kip Anderson en Keegan Kuhn uit de doeken in 'What the Health', de opvolger van hun ophefmakende docu 'Cowspiracy'. Samengevat: de vleesindustrie, de farmaceutische industrie, de gezondheidsorganisaties en de overheden spelen onder één hoedje, met klinkende dollars als glijmiddel. Met uw gezondheid als speelbal.

In de ophefmakende documentaire 'Cowspiracy' uit 2014 legden Anderson en Kuhn op bevattelijke  wijze uit hoe de vleesindustrie het milieu verknoeit en hoe milieuorganisaties een oogje dichtknijpen. In 'What the Health' tonen ze hoe dierenteelt en de vleesindustrie de aanstokers zijn van de voornaamste dodelijke ziektes.

Hartziektes, diabetes en kanker
Stel je even voor: op één uur tijd storten vier passagiersvliegtuigen neer. Elke dag, elk jaar. Zoveel Amerikanen sterven elk jaar door hartkwalen. Eén op drie Amerikanen sterft aan hartziektes, naast diabetes en kanker de voornaamste dodelijke ziektes. "Er zijn twee soorten cardiologen: veganisten en zij die de studies niet hebben gelezen", stelt professor Kim Williams, voorzitter van het American College of Cardiology in 'What the Health'.

Toen wij in 2015, naar aanleiding van het onthullende boek van de Britse onderzoeksjournaliste Joanna Blythman 'Swallow This', over de duistere geheimen van de voedingsindustrie, op zoek gingen naar Vlaamse deskundigen die hun licht wilden laten schijnen op het onderwerp, kregen we het deksel op de neus. "Paniekzaaierij op zijn Amerikaans, daar doen we niet aan mee", kregen we te horen.

Diabetes door vlees
Andersen trekt grote ogen wanneer hij zijn oor te luisteren legt bij academici die wél willen spreken en haarfijn verbanden leggen tussen voeding en ziektes. Legt ook jouw dokter de oorzaak van je diabetes bij "te weinig beweging" en "te veel suiker en koolhydraten"? Neal Barnard van het Physicians Committee for Responsible Medicine is het daar niet mee eens. "Diabetes wordt veroorzaakt door een op vlees gebaseerd eetpatroon", stelt hij onomwonden en hij verklaart het ook.

Vetten leggen immers een laag rond de spiercellen, zodat suikers er niet meer in opgenomen worden. Dat veroorzaakt obesitas, en verhoogt de kans op diabetes, hartaandoeningen en kanker. Driekwart van de zorgkosten in de VS zijn te wijten aan diabetes, hartziektes en kanker, gevolgen van onze levensstijl en voedingspatronen.

Dan zou je toch denken dat gezondheidsorganisaties ten strijde trekken tegen die leef- en voedingspatronen?

Er zijn twee soorten cardiologen: veganisten en zij die de studies niet hebben gelezen

Professor Kim Williams, voorzitter van het American College of Cardiology

Dodelijke connecties

Organisaties die voornoemde ziektes horen te bestrijden, leggen echter de onderzoeken over de gevaren van de voeding die ze net promoten naast zich neer. Andersen ontrafelt financiële connecties tussen de vlees- en zuivelindustrie enerzijds en diezelfde gezondheidsorganisaties, farmaceutische bedrijven en de politiek anderzijds. Kortom, 'What the Health' onthult de macht van belangengroepen om uw ongezonde voedingsgewoontes te bevorderen en in stand te houden.

Getuigenissen van patiënten in de film geven ook hoop en tonen hoe ons lichaam in staat is de chronische ziektes te verhinderen en te bestrijden, ziektes die nochtans onnodig miljoenen mensen het leven kosten. Voortaan alvast geen salami tussen onze boterham.

Vanaf vandaag is de film hier tegen betaling te zien. Je kan ook de dvd en het veganistisch kookboek bestellen. Anderson en Kuhn schenken de helft van de opbrengsten van de eerste vier dagen aan Food Not Bombs, de organisatie die elke dag wereldwijd gratis duizenden veganistische maaltijden uitdeelt.

'What the Health' onthult de macht van belangengroepen om uw ongezonde voedingsgewoontes te bevorderen en in stand te houden
12 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Mika Deboos

  Yes yes yes! Heerlijk dat deze docu zo in de kijker staat! Cowspiracy is zeker ook de moeite waard.

 • SirMaxime

  Als we alles moesten vermijden dat ons kan doden dan mogen we ons gewoon in een donkere kamer zonder licht, lucht, drinken, voedsel, enz.. opsluiten.

 • Bob Nalyd

  Veganisten promo. Zijn die geitenwollen sokken aan mijn voeten wel gezond?

 • venus delta

  Wacht nu is suiker niet meer de boosdoener maar vet? Waarom altijd van gedacht veranderen? In ieder geval, vlees verteert traag vandaar de darmkanker. Alles met mate en goed alkalisch eten (veel groenten en fruit)

 • Danielle Duym

  Dit is jammer genoeg geen zever. Ook de bewaarmiddelen in de charcuterie zijn gevaarlijk en veroorzaken darmkanker. Ze wijzigen de genetische samenstelling van de cellen van de darmwand. Ik eet vlees maar geen charcuterie.