De Belg is lui: Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt voor gebrek aan beweging

Istock
Een tijdje geleden gaf de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) al een eerste waarschuwing, enkele jaren later hebben we helemaal geen vooruitgang gemaakt. Maar liefst één vierde van de wereldbevolking of 1,4 miljard (dat zijn negen nulletjes) mensen doen amper aan lichaamsbeweging. Voor België is dat bij één derde van de bevolking het geval. Dat duidt WHO met een studie in The Lancet

De WHO onderzocht de stand van zaken in 168 verschillende landen en velde een oordeel. Dat oordeel bleek niet min te zijn. Zo was het aandeel inactieve mensen met vijf procent gestegen. Inactief betekent dat zulke mensen geen 150 minuten per week aan matige lichaamsbeweging of 75 minuten aan intensieve activiteiten besteden.

Nadelen van sedentair leven

De oorzaak ligt bij een diverse mix van factoren: de manier waarop we ons verplaatsen, werk, kinderen opvangen en minder actieve hobby's. “En waarom dat sedentair leven zo’n groot probleem is?”, vragen sommigen zich misschien af. Niet alleen heb je meer kans op overgewicht, diabetes, hart- en vaatziekten, studies tonen een verband aan tussen bepaalde types kanker en sedentair leven.

Voornamelijk westerse landen waar inwoners van een hoog inkomen genieten, moeten afrekenen met inactieve inwoners en de bijhorende kwaaltjes. In tegenstelling tot landen zoals Mozambique en Oeganda waar slechts zes procent van de inwoners onvoldoende beweegt. In België voldoet iets minder dan 35 procent van de bevolking aan de (slechte) voorwaarden van het sedentair leven. Verder zijn vrouwen doorgaans minder actief dan mannen. Ook in België ligt het percentage inactieve vrouwen hoger dan bij mannen.

Wat doe je eraan?

Het is vrij evident welke activiteiten gelden als matige lichaamsbeweging. Denk daarbij aan wandelen, op het gemak fietsen en zelfs het gras maaien geldt als lichaamsbeweging. Zo kan je het nuttige aan het aangename (lees: noodzakelijke) koppelen. Joggen, zwemmen, mountainbiken, voetbal, tennis en tal van andere sporten gelden dan weer als intensieve activiteiten. Voldoende keuze dus. Tweemaal een halfuurtje joggen en nog eens een kwartiertje zwemmen is al voldoende. 
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marco Maerten

  Vervang alle autoritten minder dan 10km (enkel) door de fiets en het fileprobleem is gelijk opgelost en..de gezondheid gaat erop vooruit..maar blijkbaar..alle excuses uit de kast halen om de 'vrijheid' van de grootste immobilteit te omarmen zijn goed.

 • Karel Van Beeck

  De Belg komt uitgeknepen als een citroen thuis van zijn werk en heeft nergens geen zin meer in!

 • Lucien Mertens

  En dat allemaal met onze prachtige wandel en fiets infrastructuur...'t zou niet mogen. Spanning verzekerd.

 • rik lagrou

  Voor velen zou hun kind best een hondje hebben om mee te gaan wandelen 4 keer per dag Anders voor volwassenen moet zoveel werken dan internet +kinderen dus ja 30 min.tijd voor wandeling voor weinigen Kwalitime??

 • Mario Roman

  Dat de WHO naar zichzelf kijkt, want het is meestal zo dat die het hardst roepen, het zelf niet doen