Dawn stuurt scherpste beelden van Ceres tot nu toe

Een hoge, kegelvormige berg op Ceres, gefotografeerde vanaf een afstand van 1.470 kilometer. De berg heeft een hoogte van 6 kilometer.
© NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA Een hoge, kegelvormige berg op Ceres, gefotografeerde vanaf een afstand van 1.470 kilometer. De berg heeft een hoogte van 6 kilometer.
Ruimtesonde Dawn heeft nieuwe beelden van dwergplaneet Ceres gemaakt. Het zijn de meest gedetailleerde tot nu toe, meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

"De foto's van Dawn zijn nu drie keer zo scherp als de vorige beelden. De ruimtesonde onthult daarmee spannende, nieuwe details van deze intrigerende dwergplaneet", zegt Marc Rayman, missieleider van NASA's Jet Propulsion Laboratory in Pasadena.

Dawn is de eerste sonde die in een baan rond een dwergplaneet draait. Het duurde 7,5 jaar voordat Dawn Ceres bereikte. De onbemande Amerikaanse verkenner onderzoekt de dwergplaneet om een beter beeld van het ontstaan van ons zonnestelsel te krijgen.

Ceres werd in 1801 ontdekt en is een groot rotsblok dat in een baan rond de zon draait. Het rotsblok is nooit uitgegroeid tot een echte planeet en heet daarom een dwergplaneet: groter dan een planetoïde, kleiner dan een planeet.

Een bergkam die in het midden van Urvara, een krater die is vernoemd naar de Iraanse en Indiase god van planten en akkers.
© NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA Een bergkam die in het midden van Urvara, een krater die is vernoemd naar de Iraanse en Indiase god van planten en akkers.
© NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA