David Attenborough (92) wil zijn laatste jaren laten tellen

AFP
Documentairemaker David Attenborough weet dat hij op 92-jarige leeftijd nog maar een paar jaar te gaan heeft, maar wil er alles aan doen om onze planeet te redden. In een interview met The Guardian vertelt hij: “Mijn generatie is geen goed voorbeeld. Als we ons niet inzetten samen met jonge mensen, is het gedaan”.

Onlangs bracht Attenborough nog de BBC-documentaire ‘Climate Change - The Facts’ uit, die al is bekeken door meer dan 3 miljoen mensen. In de docu wordt opgeroepen tot grote acties in de komende 10 jaar, om de gevolgen van klimaatverandering zo klein mogelijk te houden. 

"Ik vind het moeilijk om te denken over wat er gaat gebeuren als ik er niet meer ben”, zegt Attenborough. “De voorspelling is niet zo goed.” Hij vindt kracht en hoop bij de jongere generaties. “Jonge mensen hebben dan wel niet de ervaring, ze hebben wel een frisse blik. Ze zien misschien wel veel meer dan wij die al veel langer op aarde rondlopen. Mijn generatie is echt geen goed voorbeeld. Wij hebben verschrikkelijke dingen gedaan.”

De regisseur is op hoge leeftijd, maar hij gaat mee met zijn tijd. In samenwerking met Netflix maakte hij zopas de documentaire ‘Our Planet’, die kijkers wil laten beseffen wat klimaatverandering allemaal kan verwoesten. "Op dit moment hebben we te maken met de grootste dreiging in de laatste paar duizend jaar. Klimaatverandering. Met de snelheid waarop dat nu gebeurt, riskeren we een grimmige toekomst", stelt Attenborough. “Wat we nu en de volgende jaren doen, zal die toekomst zwaar beïnvloeden. Er is nog steeds hoop.”

REUTERS

Bekijk ook:
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • pol van de velde

  Steven Hawking heeft het reeds bij leven gezegd, we hebben nog hoogstens 600 jaar indien we NU niet drastisch onze levenswijze veranderen en het aantal mensen terug naar een aanvaardbaar aantal ( hoogstens 5 miljard) reduceren door geboortebeperking. Ben blij dat ik bij de enige generatie mensen behoor dat geen oorlog of enige grote ramp heeft meegemaakt gedurende 74 jaar. Het enige probleem is de super rijke elite die ten koste van alles steeds maar meer willen.

 • Yves Steenssens

  Een man met kennis van zaken .Wij zijn monsters met een onstuitbare productiehonger naar jobs,jobs,jobs complete waanzin als het de aarde verminkt zoals nu al decennia bezig is . Prachtige docu's gezien en leerzaam voor jong en oud.

 • Filip Catz

  Ik heb veel van zijn documentaires gezien : Zeer diverse locaties, prachtig gefilmd en met zijn uitmuntende commentaren erbij.Hij is een goed verteller met een intrigerende aangename stem.

 • jos beverke

  Was en ben nog altijd gefascineerd door zijn leerzame documentaires.