Dan toch échte winterprik op komst volgende week: temperaturen tot -12

Twee weken geleden: heel wat toeristen trokken naar de Ardennen en bonden er de langlauflatten aan. Verwacht wordt dat de sneeuw ook volgende week zeker daar blijft liggen.
Sebastien Smets - Photonews Twee weken geleden: heel wat toeristen trokken naar de Ardennen en bonden er de langlauflatten aan. Verwacht wordt dat de sneeuw ook volgende week zeker daar blijft liggen.
Er komt een echte winterprik aan volgende week, met temperaturen die 's nachts kunnen zakken tot -7 graden in het binnenland en tot -12 in de Ardennen. 

Dat het begin februari een pak kouder zou worden, stond al een tijdje af te lezen op de weerkaarten, maar vorige week toonden de weermodellen plots toch zachtere temperaturen. De voorbije dagen is het weerbeeld echter opnieuw gewijzigd: volgende week wacht er ons een echte winterprik. 

Eindelijk zullen velen denken, na het eentonig grijze, zachte weer van december en januari. Na al wat licht winters weer de volgende dagen - vooral in de Ardennen en ’s nachts - wordt het zondag en volgende week pas echt menens. Met relatief droge en ijskoude lucht. En een sneeuwvlok, ook in Vlaanderen. 

De koudste dagen zijn nu voorspeld voor begin volgende week. Onder invloed van een noordoostenwind zal zondag en maandag de koude boven Scandinavië en Oost-Europa naar onze streken waaien. In meteorologische termen spreken we van ‘transportkoude’. Concreet: het wordt bibberen, zowel overdag als 's nachts, maar er staat wel een zonnetje aan de hemel - eindelijk. 

IJsdag?

Tegen dinsdag en woensdag is 's nachts een -12 of zelfs lager mogelijk in de Ardennen en de Hoge Venen. Bij ons in Vlaanderen wapenen we ons het best tegen een -7 graden Celsius. Overdag halen we het vriespunt of iets daarboven, terwijl het in Hoog-België onverminderd blijft vriezen. Daar zal de sneeuw zeker blijven liggen. Op de Botrange bijvoorbeeld ligt nu al een tien centimeter. Of we ook een ijsdag - waarbij de temperatuur overdag niet boven het vriespunt uitkomt - mogen verwachten, is nog onzeker. 

Hoelang de kou blijft hangen? Waarschijnlijk wordt het in het weekend van 10 februari wat zachter.
65 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Willy ROOSELAERS

  De mensen weten niet meer wat winter is. Nu zetten ze de verwarming al aan in september en zetten ze uit in mei. Geen wonder dat er zoveel zieken zijn. De mensen hebben geen weerstand merr

 • jan latour

  geen probleem hier is het 22graden

 • Pasceline Dubois

  Hopelijk want in 3 jaar amper 3 dagen mijn echte winterjas nodig gehad en jeugd weet zelfs niet wat winter is. 40 jaar terug was het van eind okt/begin nov tot eind maart/begin april. Genoeg meegemaakt dat vijvers eind oktober al dicht lagen, nu in jaren amper paar dagen. Maar ja neen hoor er is geen opwarming volgens meesten .... knijp maar jullie ogen dicht voor jullie nakomelingen!

 • william vandesteene

  Marleen juist voor mij is Geert Naessens ook de meest betrouwbare

 • frieda schaut

  de winter loopt nog eind april, en wat de voorspellingen brengen : afwachten is de boodschap want de wind draait en dan kan alles anders uitdraaien, gooi geen stenen naar de weerman of vrouw zij kunnen enkel de kaarten bevestigen!