Dag en nacht duren vandaag precies even lang

thinkstock
De dag en de nacht duren vandaag exact even lang. We krijgen precies evenveel uren zon dan uren wanneer er geen zonlicht is. Dat meldt VTM Nieuws.

"Het verschijnsel is te wijten de stand van de aarde tegenover de zon", zegt Mark Van den Broeck van Volkssterrenwacht Urania aan VTM Nieuws. "Tweemaal per jaar is de dag even lang als de nacht, een keer in september en de andere keer in maart".

Het exacte moment verschilt elke keer, maar het eerste moment is steeds rond 22 maart wanneer de lente start en een tweede keer rond 22 september, de start van de herfst. "Vandaag is de zon opgekomen om 7.45 uur en zal ze weer ondergaan om 19.45 uur", vertelt Van den Broeck.

Wanneer de winter in aantocht is, zeggen we wel eens dat de dagen aan het korten zijn. De dagen worden echter al korter vanaf het begin van de zomer. "De langste dag valt al in juni", vertelt weervrouw Jill Peeters. "Van dan af worden de dagen weer korter. Vanaf 21 december krijgen we weer langere dagen met meer uren zonlicht".
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.