Cruciale ontdekking dwingt tot nieuwe kijk op ziekten als Alzheimer en MS

De oude en nieuwe kijk op het lymfestelsel.
University of Virginia Health System De oude en nieuwe kijk op het lymfestelsel.
Baanbrekend onderzoek werpt de vastgeroeste gedachte dat er geen rechtstreekse link bestaat tussen de hersenen en het immuunsysteem overboord. Decennialang werd gedacht dat deze lymfevaten in het centrale zenuwstelsel niet bestonden. De ontdekking heeft een grote impact voor het onderzoek naar en de behandeling van een brede waaier aan neurologische ziekten. De deur naar een drastisch nieuwe kijk op aandoeningen als Alzheimer, autisme en multiple sclerose (MS) is geopend.

"In plaats van ons blijvend af te vragen waarom MS-patiënten aangevallen worden door hun eigen immuunsysteem, kunnen we neurologische aandoeningen nu op mechanisch niveau aanpakken. De ontdekking verandert de manier waarop we de neuro-immuuninteractie waarnemen. We hebben het altijd gezien als iets esoterisch dat je niet kan bestuderen, maar nu kunnen we eindelijk de juiste vragen stellen", verklaart professor Neurowetenschap Jonathan Kipnis.

Missing link
Het onderzoeksteam van de University of Virginia School of Medicine is verbaasd dat de ontbrekende schakel niet eerder ontdekt werd, vooral omdat ons lymfestelsel al zo gedetailleerd in kaart werd gebracht. De belangrijkste impact van de ontdekking is dat het de deur opent naar betere behandelingen voor een brede waaier aan neurologische aandoeningen.

De lymfevaten die volgens Kipnis "ontzettend goed verstopt" zitten, kunnen nu een sleutelrol gaan spelen in hersenonderzoek. Ze hebben een belangrijke impact op alles van Alzheimer tot autisme. "Neem nu Alzheimer als voorbeeld. De ziekte gaat gepaard met opstapelende brokken proteïnen in het brein. Het is perfect mogelijk dat dit gebeurt omdat de lymfevaten ze niet doeltreffend verwijderen. We moeten onze kennis over een hele reeks neurologische ziekten dringend herbekijken", klinkt het.

Het baanbrekende onderzoek verschijnt binnenkort in vakblad Nature.

We geloven dat deze vaten een fundamentele rol spelen in elke neurologische ziekte met een immuuncomponent.Video