Connecticut eerste Amerikaanse staat die etikettering ggo's verplicht

Het kleine Connecticut in het noordoosten van de VS is de eerste Amerikaanse deelstaat die een wet heeft goedgekeurd over het verplicht etiketteren van genetisch gemodifieerde gewassen/organismen (ggo's).

Het wetsontwerp werd gisteren met 134 stemmen tegen drie goedgekeurd door het Huis van Afgevaardigden van Connecticut, nadat de tekst zaterdag al het fiat van de Senaat had gekregen. En de gouverneur van de staat, Dannel Malloy, liet eveneens zaterdag al weten dat hij zich niet tegen de tekst zal verzetten en dus zijn veto niet zal gebruiken.

Er is evenwel een "maar". De wet kan pas van kracht worden als minstens vier deelstaten in New England (het noordoosten), waarvan zeker één die aan Connecticut grenst, gelijkaardige wetgeving invoeren. Desondanks werd het initiatief van Connecticut al luid toegejuicht door het CFS (Center for food Safety), een vereniging die zich verzet tegen ggo's en "Frankenstein-voeding". Volgens het CFS zijn dit jaar al in 26 VS-deelstaten wetsvoorstellen ingediend die betrekking hebben op het beteugelen van de ggo-industrie.

Het debat over ggo's ontbrandde vorige week in de VS opnieuw nadat in een veld in Oregon sporen waren aangetroffen van een ggo-tarwe van een soort waarvoor geen toestemming was gegeven. Producent van de tarwe was de gigant Monsanto. Ggo's domineren reeds de maïs- en sojacultuur in de VS en in "60 tot 70 procent van de industriële voeding" zijn ggo-derivaten aanwezig, aldus het CFS.